Ingenjörer kritiserar satsning

2013-04-22 11:04  

Regeringen föreslår att fler utbildningsplatser ska inrättas för civil- och högskoleingenjörer. Men på fackförbundet Sveriges Ingenjörer jublar man inte.

I vårpropositionen avsätter regeringen 214 miljoner kronor till 1 400 fler platser på ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningar för 2013 och 2014. Exakt hur fördelningen kommer att se ut mellan ingenjörsplatser och sjuksköterskeplatser är ännu inte klart.

Satsningen görs för att regeringen vill undvika att den höga arbetslösheten biter sig fast, samtidigt som man möter en stor efterfrågan på arbetsmarknaden.

Redan nu pågår en utbyggnad av ingenjörsutbildningarna, men regeringen avsätter pengar för att påskynda utvecklingen.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, är dock inte odelat positiv till regeringens besked:

– Tekniklandet Sverige behöver ingenjörer, men de bör inte komma fram genom arbetsmarknadspolitik, säger han.

Han befarar att regeringens satsning inte kommer att leda till fler utbildade ingenjörer, eftersom det finns en risk att studenterna inte klarar utbildningen.

– Ökar du antalet platser så minskar nivån på dem som söker. Ett av huvudproblemen är den låga examinationsgraden från ingenjörsutbildningen, det borde vi fokusera på, säger Peter Larsson.

Regeringen vill också satsa på flera platser inom yrkesinriktad kommunal vuxenutbildning, samt inom praktik och arbetsmarknadsutbildning. Genom att omfördela pengar avsatta för räntor föreslås också en satsning om 1,2 miljarder kronor på drift och underhåll av järnvägen under 2013.

Breddat uppdrag för två statliga riskkapitalbolag

Sedan tidigare har regeringen meddelat att den vill se över det statliga riskkapitalsystemet. Nu föreslås att statliga Fouriertransform och Inlandsinnovation får bredare uppgifter.

Fouriertransform ska inte bara investera i bolag inom fordonsindustrin utan även i andra delar av tillverkningsindustrin där det saknas privat kapital, och Inlandsinnovation föreslås verka i ett större geografiskt område.

Regeringen anser att det finns förhållandevis gott om riskkapital i Sverige, förutom i de tidiga faserna av ett företags etablering. Här tycker regeringen att staten har en marknadskompletterande uppgift att fylla.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt