Ingenjörer bra på robotar …

2013-01-16 09:49  
Ivan Lundberg, ingenjör i en kreativ arbetsmiljö: forskningscentrumet på ABB. Här tillsammans med företagets tvåarmade konceptrobot. Foto: Jonas Bilberg/ABB

Kreativitet är grundläggande i jobbet som ingenjör på en FoU-avdelning.– Oväntade och smarta lösningar på komplexa problem kräver att man är kreativ, säger Ivan Lundberg på ABB:s forskningscentrum.

Framtidens behov av automation och robotik är i fokus i Ivan Lundbergs jobb. Ha koll på nya tekniker, material och sensorer och tänka ut hur det kan bli nya ABB-produkter.

– Snilleblixt-kreativitet, kallar han den delen av jobbet. Men han får också utlopp för sin kreativitet i mer vardagligt arbete med texter och presentationer.

Ivan Lundberg är medveten om schablonbilden av ingenjören som oempatisk, men tror inte att ingenjörer är vare sig mer eller mindre empatiska än gemene man. Det finns ingenjörsyrken som inte kräver god hand med människor, beräkningsexpert till exempel. Men jobbar du som chef eller med kommunikation och försäljning måste du kunna känna in människor.

– Det är en framgångsfaktor. Samma gäller för att jobba i team, vilket vi gör väldigt mycket, säger Ivan Lundberg.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt