Ingenjör ett av säkraste jobben 2025

2020-02-19 11:23  
Ingenjörer hör till framtidens stora bristyrken, visar ny rapport från Arbetsförmedlingen. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez/Bredda bilden

Lärare, ingenjörer, it-specialister, elektriker, kockar och snickare. Där finns det goda chanser till jobb både i år och om fem år, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos.

Allra hetast är vårdyrken, som barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och undersköterskor. Även för svetsare, mekaniker och reparatörer ser det ljust ut.

”Det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas och en slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora”, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

För personer med kort utbildning är det svårare att hitta jobb. Det finns nämligen ett stort överskott på arbetskraft bland vaktmästare, inköpsassistenter, handpaketerare och inom serviceyrken som kafébiträden, telefonister och receptionister.

Inom yrken som påverkas av strukturförändringar väntas också större konkurrens om jobben, exempelvis banktjänstemän och kassapersonal.

Mer om: Ingenjör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt