Ingenjör drömjobbet för svenskar

2018-08-27 11:50  
Foto: Jörgen Appelgren

Ingenjör har avancerat från andra till första plats på listan över svenskarnas drömjobb, enligt en undersökning från Manpower Group Sverige. Allra hetast är yrket bland unga under 29 år.

För första gången tar sig programmerare och maskinoperatör in på listan över drömjobb, och lärare, som inte nådde upp till en plats på tio-i-topp listan förra året, är tillbaka.

Ingenjör finns med både på männens och kvinnornas topplista, även om det hamnar något högre hos männen. Andra populära jobb är säljare, administratör och projektledare.

Läs mer: Här är de gröna jobben som växer snabbast

Den som är ingenjör har stora möjligheter att arbeta med varierande uppgifter och att vidareutvecklas under hela yrkeslivet, konstaterar Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige, i ett pressmeddelande.

– Ingenjörsutbildningen ger en bred bas att stå på, där du utvecklar både teknikkunskaper och mjuka förmågor som problemlösning och att samarbeta. Det är en eftertraktad kombination, säger han.

Undersökningen visar att åtta av tio anser att det är viktigt att nå sitt drömjobb och att bara en tredjedel tycker sig ha sitt drömjobb idag. 

Läs mer: Klarna massrekryterar ingenjörer för att möta hotet från Amazon

Bland de som svarat att de inte har sitt drömjobb idag är det som lockar med drömjobbet främst att det ger möjlighet till personlig utveckling och att det känns meningsfullt och viktigt.

Att sakna rätt kontakter, att känna att det är för sent att börja om eller att ha fel utbildning upplevs som de största hindren för att få drömjobbet.

I den senaste Manpower Work Life-undersökningen svarade 1812 anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande på frågor om sitt drömjobb. 

Topplista: Svenskarnas drömjobb 2018

Ingenjör

Säljare

Administratör

Projektledare

Kommunikatör/Marknadsförare

Ekonom

Programmerare

Lärare

Maskinoperatör

Managementkonsult 

Kvinnornas drömjobb 2018:

Administratör

Ekonom

Projektledare

Ingenjör

Kommunikatör/Marknadsförare

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt