Hon letar bolag som ska rädda planeten

2017-03-31 15:51  
Funda Sezgi, chef för Norrsken House, Stockholm. Foto: Kalle Wiklund

Funda Sezgi lämnade en lovande karriär som strategikonsult för att hjälpa teknikbolag som vill förbättra världen. Nu blir hon chef för hajpade Norrsken House i Stockholm.

I januari öppnade Norrsken House i Spårvagnshallarna i Stockholm. I mars blev Funda Sezgi chef för den 2 400 kvadratmeter stora mötesplatsen för unga teknikbolag.

Funda Sezgi har en doktorsexamen i strategiskt ledarskap från Standfords universitet. Efter studierna jobbade hon ett tag som strategikonsult, men bestämde sig efter ett tag för att lämna den världen.

– Jag klättrade karriärstegen på ett förväntat sätt. Men det här är min passion. Vi försöker hitta svar på några av världens med brinnande problem.

Målet med Norrsken House är att skapa en knutpunkt för så kallade sociala entreprenörer, som vill skapa lösningar på samhällsproblem baserade på affärsmässiga metoder.

– Vinst är inte tabu, men Norrskens främsta drivkraft är att stödja bolag som har störst positiv påverkan på samhället. Vår definition av enhörningar skiljer sig från andras.

Tjänsten Karma, som vill reducera matsvinn, och Doctrine, som använder stordataanalyser för att effektivisera primärvården, är exempel på två bolag som har fått pengar av stiftelsen Norrsken, som även Norrsken House är en del av.

– Socialt entreprenörskap är en stark och viktig trend i dag – det är många står på kö för att få plats här. På sikt planerar vi också att expandera verksamheten internationellt, säger Funda Sezgi.

Kalle Wiklund

Mer om: Entreprenör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt