Högskoleprovet blir lättare - för dig

2011-10-25 23:00  

På lördag är det premiär för det nya högskoleprovet. Mer matte och mindre text gör provet mer relevant för tekniska utbildningar.

Har du lätt för matematik och problemlösning? Grattis. Då ökar dina chanser att lyckas i höstens högskoleprov, nu på lördag.

Efter flera års utvecklingsarbete har provet förändrats i grunden. För första gången väger så kallade kvantitiva förmågor lika tungt som verbala färdigheter.

– Provet har tidigare inte haft så bra prognos för studenter på tekniska utbildningar. Målet är att det nya provet bättre ska visa vilka utsikter deltagarna har att lyckas i sina studier, säger Johanna Sigalit, som är handläggare på Högskoleverket.

Det ska förhoppningsvis de nya delproven Matematik och Kvantitativa jämförelser bidra till. De testar förmågan att lösa uppgifter och göra jämförelser inom aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik. Allt är kunskaper som lär göra studielivet lättare för teknologer.

De nya delproven är utvecklade på Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet. Där arbetar sedan länge 14 personer med konstruktion, utveckling och forskning kring högskoleprov.

I vanliga fall tar det ungefär två år att skapa ett prov. Men arbetet med de nya delproven startade redan för fem år sedan.

Projektledare Gunilla Ögren berättar att gruppen bland annat har studerat antagningsprov i andra länder, som USA och Israel. Olika typer av provuppgifter har testats av gymnasieelever såväl som av deltagare i tidigare högskoleprov. Nu inväntar hon med spänning premiären på lördag.

– Det blir väldigt intressant att få veta hur provet tas emot, om prov­tiden är lämplig och om svårighetsgraden är lagom. Vi vill att det ska vara lika svårt som tidigare, säger hon.

Totalt har 47 274 personer anmält sig till helgens kraftprov, nästan 3 000 färre än förra hösten.

– Minskningen kan bero på en osäkerhet inför förändringarna av provet. Några kanske väljer att avvakta lite, säger Johanna Sigalit.

Fler delprov - fler uppgifter - mer matte

Förr stod verbala uppgifter för cirka 65 procent av provet. Det nya högskoleprovet har två lika stora delar: en verbal del som testar språklig förmåga, och en kvantitativ del med matematik, logiska problem och jämförelser, diagram, tabeller och kartor.

Även om mattedelen väger tyngre än tidigare, så motsvarar nivån fortfarande gymnasiets Matematik A-kurs.

Det nya provet har fått fler uppgifter, 160 i stället för 122, och antalet delprov är åtta mot tidigare fem. Provet är indelat i fem provpass à 55 minuter.

Det första högskoleprovet skrevs av 2181 personer i april 1977. Sedan dess har man kunnat skriva provet två gånger per år.

Facit - Testa dig själv

Här är några frågor från de nya delproven. Rätt svar hittar du längst ner

Matematik

1 . Vilket svarsförslag har det minsta värdet?

A 102/101

B 92/91

C 43/42

D 12/11

2 . Hur stor är den större vinkeln mellan siffrorna 4 och 11 på en analog urtavla?

A 210º

B 220º

C 230º

D 240º

Kvantitativa jämförelser

1 . x > 0 och x + y = 0

Kvantitet I: x

Kvantitet II: y

A I är större än II

B II är större än I

C I är lika med II

D informationen är otillräcklig

2 . Kvantitet I: Den tid det tar att köra 100 km med en medelhastighet av 50 km/h.

Kvantitet II: Den tid det tar att köra 72 000 meter med en medelhastighet av 10 m/s.

A I är större än II

B II är större än I

C I är lika med II

D informationen är otillräcklig

.

.

.

.

.

FACIT

Matematik

1: A

2: A

Kvantitativa jämförelser

1: A

2: C

Charlotta von Schultz

Mer om: Högskoleprovet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt