”Högkänsliga är bra på att reflektera”

2015-07-02 12:23  
Antonia Axelsson och Mikaela Hansson fann varandra tidigt under utbildningen till organisations- och personalutvecklare, eftersom de delar intresset för psykologi och båda betraktar sig som högkänsliga. Foto: Totte Axelsson

Högkänslighet betraktas som svaghet. Men kan vara en tillgång i arbetslivet. Det visar en studie vid Borås högskola.

Högkänslighet är ett ganska nytt begrepp. Personerna sägs ha ett känsligare nervsystem än genomsnittet, vilket innebär att de tar in extra mycket sinnesintryck av alla slag. Inte bara ljud, ljus och dofter, utan också stämningar.

– Många intervjupersoner uttrycker det som att de tar på sig andra människors känslor. Om någon inte mår bra, innebär det att de själva inte mår så bra alla gånger, säger Mikaela Hansson. Tillsammans med studentkollegan Antonia Axelsson har hon gjort en studie för att sprida kunskapen om hsp, highly sensitive persons.

De högkänsliga upplever att det är dåligt med kunskap om personlighetsdraget i arbetslivet.

– De tycker att deras kompetens inte kommer till sin rätt. De är ofta känsliga för kritik och konflikt. Om arbetsgivaren känner till detta kanske man kan ge feedback på ett mildare sätt, säger Mikaela Hansson.

Vad går den arbetsgivare miste om som inte känner till hsp?

– Högkänsliga har en väldigt inkännande förmåga, som man kan ta tillvara på. Många intervjupersoner uppgav sig också ha mycket hög grad av reflekterande. De kan vrida och vända på saker, en sådan är mycket bra att ha på en arbetsplats.

En innehållsrik dag på jobbet med mycket stimuli kan göra högkänsliga för utmattade för att hänga med på after-work. En oförstående omgivning dömer dem lätt som tråkiga.

Mikaela Hansson betraktar sig själv som högkänslig. Hon sitter i kontorslandskap, vilket även normalkänsliga kan uppleva som en jobbig arbetsmiljö.

– Det funkar bra. Det finns rum att gå undan i. Det positiva med att vara högkänslig i ett kontorslandskap är att man snappar upp mycket som kan vara bra att känna till.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Reagerar starkt på intryck

  • Den amerikanska psykologen Elaine Aron har myntat begreppet hsp, highly sensitive persons, i sin forskning.
  • Högkänsliga personer reagerar extra mycket på sinnesintryck och blir starkt påverkade av andras humör.
  • Man räknar med att cirka 20 procent av befolkningen är högkänsliga.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt