Hitta första jobbet

Foto: Alamy

GUIDE. Det är viktigt att använda flera olika kanaler när du söker arbete eftersom endast en del av jobben som tillsätts har annonserats ut i tidningar och på Arbetsförmedlingens platsbank.

Nätverka under studietiden

Att ha ett brett kontaktnät är viktigt för din framtida karriär. Bygg upp bra relationer med dina studiekamrater, engagera dig i föreningar och delta på arbetsmarknadsdagar – oavsett om du är i början eller i slutet av din utbildning.

Arbetsmarknadsdagar

Arbetsmarknadsdagar är ett bra forum för att knyta kontakter med företag och få information om branscher som intresserar dig. Förbered en kortfattad presentation av dig själv (ett hisstal) på max trettio sekunder och använd det när du minglar med representanterna för företagen du är intresserad av.

Använd ditt personliga kontaktnät

Informera släkt och vänner och berätta för nya bekantskaper att du söker arbete. Kontakta också tidigare arbetsgivare (extra- och sommarjobb) för att fråga om de har någon ledig tjänst eller om de känner någon annan som har det. Räkna inte bort någon – du vet aldrig vem som känner någon som har ett intressant arbete att erbjuda.

Registrera ditt cv

Lägg in ditt cv och en personlig presentation hos olika bemannings- och rekryteringsföretag och uppdatera regelbundet din profil för att hamna högt upp i företagens databaser. Registrera också en sökprofil på olika jobbsajter för att få automatiska mejl med platsannonser som matchar din profil.

Använd sociala medier

De flesta arbetsgivare och rekryterare använder sina kontakter och sociala medier som Facebook, Linkedin och Twitter för att hitta kvalificerad personal. Registrera därför en profil på dessa plattformar och länka till dem under kontaktuppgifterna i ditt cv. Att göra så visar att du behärskar sociala medier, en kunskap som många arbetsgivare uppskattar.

- Linkedin

Linkedin är världens största yrkesnätverk med över 135 miljoner användare. Sajten är ett Facebook för yrkesverksamma där du håller koll på ditt professionella nätverk. Din profil fungerar som ett cv och du kan hitta information om kollegor, företag och branscher som du är intresserad av. Du kan också gå med i olika grupper, delta i diskussioner och få svar på frågor inom ett visst intresseområde.

- Twitter

Twitter är ett bra verktyg för att göra dig synlig på nätet, hitta information och knyta kontakter med andra. Många företag postar jobb på Twitter. Till skillnad från Facebook och Linkedin så är Twitter otvunget, informellt och omedelbart.

Använd nätet med omdöme

Allt du gör på Facebook och andra sociala medier säger mycket om dig som person och spåren du lämnar finns kvar länge. De flesta rekryterare googlar arbetssökarnas namn i slutet av rekryteringen, så tänk på vad du gör och hur du uttrycker dig på nätet.

Googla ditt eget namn för att ta reda på vad som kommer upp, och spärra din Facebooksida för utomstående om det finns bilder och kommentarer som du inte vill att en rekryterare ska se. På så sätt tar du själv kontroll över vad som är privat och vad som är yrkesmässig information. Fundera över vilken bild av dig själv du vill ge utåt.

Städa din nätprofil

Om du inte gillar det som visas om dig själv på nätet så kan du ta bort ofördelaktiga bilder och publiceringar och be dina vänner att göra likadant på deras sidor. Nätverka regelbundet: lägg ut nya bilder som visar att du är aktiv, mångsidig och social och skriv inlägg som kommer högre upp i Googles sökresultat än kommentarerna du vill dölja.

Spontanansökningar

Ett bra sätt att hitta ett arbete är att skicka spontanansökningar till företagen du vill arbeta på. Skicka ansökan till rätt person i stället för en allmän informationsadress och följ upp med ett telefonsamtal en vecka senare.

Spontansamtal

Du kan också ringa spontansamtal till företagen du är intresserad av. Många tycker att det är jobbigt att ringa till okända personer, men tänk på att du säljer in din kompetens – inte dig själv som privatperson. Glöm inte att utgå från företagets behov under samtalet.

Checklista för jobbsökaren

Var står du nu och var vill du i framtiden? Använd Ingenjörskarriärs checklista för att ta de första stegen till ditt första jobb efter examen.

  • Meddela vänner och bekanta att du söker jobb.
  • Fundera över vilken typ av arbetsplats du vill arbeta på.
  • Skriv ett hisstal som du använder vid arbetsmarknadsdagar och liknande.
  • Fundera över vilka ambitioner och drivkrafter du har.
  • Registrera din profil på utvalda jobbsökarsajter.
  • Gå med i sociala nätverk som kan ge dig relevanta kontakter.     

Checklista

Meddela vänner och bekanta att du söker jobb.

Fundera över vilken typ av arbetsplats du vill arbeta på.

Skriv ett hisstal som du använder vid arbetsmarknadsdagar och liknande.

Fundera över vilka ambitioner och drivkrafter du har.

Registrera din profil på utvalda jobbsökarsajter.

Gå med i sociala nätverk som kan ge dig relevanta kontakter.

Kontakta företag som intresserar dig.

Ordlista för jobbsökaren

Nätverk

Ett nätverk är de kontakter man har med andra personer. Att ”nätverka” är ett begrepp som innebär att du skapar kontakter och underhåller relationer.

Arbetsmarknadsdagar

Arbetsmarknadsdagar anordnas ofta av skolor och universitet. Olika företag finns på plats i syfte att berätta om sin verksamhet och visa upp sig som potentiella arbetsgivare. Syftet med dagarna är också att skapa forum för att knyta nya kontakter.

Cv – Curriculum vitae

Levnadslopp eller levnadsbana på latin. Ett sätt att lista din yrkeskarriär, din utbildning, dina kompetenser, prestationer och mål.

Sociala medier

Beteckning på forum för social interaktion på nätet.

Linkedin

Linkedin är en social plattform där du kan hålla kontakt med ditt professionella nätverk. Många använder Linkedin för att utbyta information, idéer och möjligheter.

Twitter

På Twitter kan du och andra kommunicera i realtid genom att skicka korta kärnfulla inlägg. Du kan också länka till andra sociala mediekanaler. Twitter är populärt eftersom man snabbt kan nå ut till många människor.

Spontanansökan

En spontanansökan är när du söker ett arbete hos ett företag trots att de inte utannonserat ut någon tjänst.

Sveriges Ingenjörers expert Anders Hallgren

Debatt