Här visar Fuglesang upp KTH-mätaren

Foto: SVT

Christer Fuglesang använder en partikelmätare från Kungliga Tekniska Högskolan när han mäter partikelstrålningen kring jorden. I SVT:s Gommorron Sverige visade han svenska folket KTH-uppfinningen.

Christer Fuglesang är just nu på sitt andra uppdrag i rymden. En av hans uppgifter är att forska kring partikelstrålningen kring jorden och filma projektet för att sedan använda det i olika skolarbeten. Till hjälp har en en mätare som har konstruerats på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Fuglesang som studerat Teknisk fysik vid KTH och är affilierad professor vid högskolan är själv idémakare till partikelmätaren. I SVT:s Gommorron Sverige visade han upp mätaren som med hjälp av lysdioder och ljud visar hur stor partikelstrålningen är ombord på rymdstationen ISS. Han berättade även om livet ombord på ISS – och att vanliga människor snart kan åka ut i rymden utan att bli ruinerade.

– Jag tror att priset kommer att bli överkomligt inom några generationer, sade han.

Jonas Blomquist /MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer