Har din chef en egen, dold agenda?

2008-11-18 23:00  
Gunilla Ahrén, karriärrådgivare.

Ett bra och ett superbra jobb­erbjudande. Det är ett ganska angenämt val som veckans frågeställare står inför. Gräv lite, ta reda på om det finns någon dold agenda, tycker Gunilla Arhén. Och tacka inte nej till jobbintervjuer.

Jag har lyckats mycket väl i ett synligt projekt. Har blivit rejält uppmärksammad för goda resultat. För en tid sedan träffade jag en väletablerad konsult med uppdrag i koncernen.

Vi skulle ha varit tre på mötet, men den välkända höga chef som var uppdragsgivare fick förhinder i sista stund.

Konsulten representerade chefen, och sonderade mitt intresse för ett stort, nytt projekt. Han berättade att allt i princip var klart från högsta ledningen - uppdraget, ekonomi och resurser. Det var bara en formalitet kvar innan hans uppdragsgivare, den höga chefen, skulle bli ytterst ansvarig.

Därför sökte de en projektledare. Konsulten frågade om jag var intresserad. Jag svarade att jag var positiv. Sedan dess är jag mentalt redan där. Men jag har ännu inte träffat den ansvarige chefen.

Jag får ingen information. Har sökt konsulten. Får positiva svar, men inget konkret.

Nu har jag fått ett annat jobberbjudande externt. Intressant, men inte alls i klass med det första uppdraget. Jag känner mig kluven.

Om jag tackar ja till det externa företaget och sedan efter ett tag får klartecken att driva drömprojektet internt - kommer jag att säga upp mig.

Därför känns det mest etiskt att direkt tacka nej, alternativt att förklara läget för den presumtiva arbetsgivaren. Söker kontakt med den höga chefen direkt - hittills utan resultat.

"Tacksam för råd i en knepig situation"

Syna korten och rusa inte åstad. Du verkar känslomässigt helsåld på det erbjudna uppdraget. Samtidigt får du ett externt erbjudande som är intressant, men inte riktigt lika spännande. Börja med att sortera upp fakta. Du har träffat en välrenommerad konsult, men inte den egentliga uppdragsgivaren.

Tiden går, du får inga konkreta svar, och har fortfarande inte träffat den höga chefen. Finns det någon klok person på hög nivå i din koncern som kan agera mentor och hjälpa dig att reda ut hur sannolikt det är att det blir något av erbjudandet?

Hur stark position har den välkända chefen? Kan han ha en egen, osynlig agenda där du passar in i hans planer? Eftersom du inte får kontakt med chefen, är det en viktig signal

i sig. En annan möjlighet, du kanske känner någon på konsultbyrån som kan hjälpa dig att bedöma konsultens trovärdighet?

När det under så lång tid inte händer mer, verkar det ligga en hund begraven någonstans. Eftersom detta blockerar dig är det viktigt att snabbt göra en sannolikhetsbedömning, för att du ska kunna gå vidare.

Du bör absolut träffa dem som erbjuder dig nytt jobb. Det kanske är mer intressant än det verkar. Om du inte vill ha jobbet, kanske du kan rekommendera någon annan. Det kan leda till ett nytt jobb senare.

Det viktigaste är att skaffa fakta, inte låsa fast sig vid ett erbjudande som eventuellt bara är en testballong. Var öppen för nya förslag och passa på nu när allt går din väg.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Mer om: Karriär Fråga

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt