Här är teknikstudenternas oväntade favoritpartier

Miljöpartiet får skyhögt stöd bland teknikstudenterna – som även vill rösta in Sverigedemokraterna och Piratpartiet i riksdagen. Detta enligt en undersökning av bemanningsföretaget Academic Work. – Stödet för Sverigedemokraterna beror nog på att fler män pluggar teknik än kvinnor, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyteknik.se

Miljöpartiet, Piratpartiet och Sverigedemokraterna. Här är teknikstudenternas oväntade favoritpartier. Och högst stöd av de tre får Maria Wetterstrands och Peter Erikssons Miljöpartiet. 13 procent av landets teknikstudenter skulle nämligen rösta grönt om det vore val i dag – vilket gör partiet till det tredje största i Sverige.

– Miljöpartiet har blivit moderna. För teknikstudenter finns det stora möjligheter att tänka grönt i sina framtida jobb, hela klimatfrågan är teknisk. Så att miljöpartiet får högt stöd överraskar mig inte, säger Stig-Björn Ljunggren.

Ljunggren är heller inte förvånad över teknikstudenternas stöd för Piratpartiet. Enligt statsvetaren har de som har större koll på tekniken större benägenhet att rösta på Piraterna.

– Teknikstudenterna är den typ av grupp som är engagerad i sådana frågor som Piratpartiet tar upp. De vet hur tekniken fungerar och har därmed en tydligare inställning i frågan. säger Ljunggren.

Att landets teknikstudenter vill rösta in Sverigedemokraterna i Riksdagen handlar dock om något helt annat än intresset för teknik. För visst skiljer sig teknikstudenternas inställning till partiet mot övriga Sveriges. 5,8 procent av de som pluggar teknik skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, vilket kan jämföras samtliga studenters stöd som slutade på 3,3 procent.

– Att så många röstade på Sverigedemokraterna beror nog på att betydligt fler män pluggar teknik än tjejer, och männens sätt att vara i tillvaron i huvud taget. Om du kollar på de som bränner bilar i förorterna så är det ju sällan äldre kvinnor som är med. De som pluggar till exempel Nordiska språk brukar vara de mer toleranta. Teknikstudenterna kanske är mer benägna att dra iväg politiskt. Men det är en fördom som jag inte fått bekräftad än, säger han.

Totalt studerar 300 000 personer i Sverige och det råder ingen tvekan om att de kommer att spela en viktig roll i valet 2010. Enligt Academic Work skulle 97 procent dem rösta om det vore val i dag. Undersökningen visar också att Alliansen inte skulle behålla makten om studenterna fick bestämma. 35,4 procent röstade på Alliansen medan 35,7 procent la sin röst på något av oppositionspartierna. Academic Works undersökning gjordes under vecka 37 där 1 515 högskolestudenter deltog genom att svara på en enkät. 361 av dem studerade teknik, data eller IT.

Så här skulle teknikstudenterna rösta om det vore val i dag:

Moderaterna: 22,7 procent

Socialdemokraterna:16,6 procent

Miljöpartiet:13 procent

Piratpartiet: 11,6 procent

Folkpartiet:8,3 procent

Vänsterpartiet: 6,1 procent

Sverigedemokraterna: 5,8 procent

Centerpartiet:4,4 procent

Kristdemokraterna: 1,9 procent

Feministsikt Initiativ: 1,4 procent

Blankt:3 procent

Kommer inte att rösta:5 procent

Källa: Academic Work

Jonas Blomquist /MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer