Här är svenskarnas hemliga önskningar

2009-10-27 23:00  

Marknadsundersökningar i all ära, de är bra för att man får veta vad kunderna svarar på frågor. Men vad drömmer de om egentligen? Nu finns en sajt där man får veta det.

- Vi har startat den här sajten för att hitta dolda marknadsbehov. Det säger Staffan Johansson, upphovsman till Inkommande. Namnet är inspirerat av inkommande- och utgåendekorgarna som pappa hade på kontoret.

Folk önskar sig saker, men har inte ork, vilja eller förmåga att utveckla idéerna.

- Upptänkare kallar vi dem. De behöver inte ha en aning om hur man löser problemet, som när du kommer till Almi eller Vinnova med en idé. Det här fyller igen ett glapp i innovationssystemet, säger Staffan Johansson.

Sajten har hittills testats av fem företag, som nappade på konceptet: Volvo PV, Sony Ericsson, SE Banken, SJ och Husqvarna. Hädanefter ska alla företag som vill kunna ta del av önskelistan och konkurrera om att vara först med en lösning. Det gäller även utlandet, som får vara med i fortsättningen.

På Inkommande har man sorterat marknadsbehoven åt de fem pionjärföretagen. Redan i första vändan fick Volvo 100 uppslag, varav hälften var sådant de aldrig hade hört talas om där.

Till exempel drömmen om en bil som inte skitar ner byxorna när man tömmer eller fyller den, något som man kanske inte tänker på när man alltid jobbar med rena bilar.

- Det är ett spännande nytt grepp att få in användaren i våra processer, säger Karin André, som håller på med långsiktiga strategier och innovationer på Volvo PV.

Där finns en grupp på runt 15 personer som regelbundet kollar i Inkommande. Inställningen är positiv.

- Ibland får man vatten på sin kvarn, andra önskningar triggar i gång en diskussion om ny funktionalitet.

Det finns inga stora pengar i det här önsketänkandet. Vinsten ligger i att drömprodukten en dag kanske blir verklighet, och känslan i att veta att det är tack vare mig. Kanske har den skapat fler jobb i företaget.

- Det här gör världen lite bättre. Ingen känner sig utnyttjad, säger Staffan Johansson, som berättar att varje företag som deltar kommer att dela ut 1 000 euro per år till upptänkarna.

8 000 människor har skickat in sina önskningar hittills.

- Som grupp är det inte idésprutorna, utan vanliga människor som varit med om mycket och blivit bra på att ställa krav. Snittpersonen är en högutbildad kvinna i 40-50-årsåldern.

Tyvärr går det inte att få veta om det gjorts någon produkt av önskemålen i Inkommande.

- Det är en del av konceptet att vi inte efterforskar vad som händer med de nya marknadsbehoven. Om någon skickar med ett förslag till hur behovet ska uppfyllas, tar vi bort idén

innan vi skickar själva behovet vidare till företagen. Företagen har dåliga erfarenheter av folk som sålt idéer och sedan skickat advokater, säger Staffan Johansson.

Här är hela listan

1 Bakmaskin med kyla

Jag önskar att den bakmaskin jag använder för att göra deg (surdeg) hade en funktion som innebar att jag kunde kyla degen i direkt i bakmaskinens behållare. Jag håller ofta degen kall i tre dygn. Nu måste jag ställa in behållaren i kylskåpet där det ofta är jättetrångt.

2 Jordvärmekyla till kylskåpet

Jag önskar att kunna använda den kyla som finns i mitt jordvärmesystem +4 grader till att hålla i gång mitt kylskåp.

3 Adressera bilder

Jag önskar att jag i mobilen kunde ange var den bild jag nyss tagit hör hemma och att den automatiskt hamnade där, när jag lägger över bilden till min dator.

4 Dragkroksfäste i cykelns ram

Jag önskar att det under cykelns vevparti fanns en klämma med vilken man kunde hänga cykeln direkt på bilens dragkrok, det vill säga utan en separat cykelhållare.

5 Portabel mikrovågsugn

Jag önskar att det fanns minimikrovågsugnar, stora nog att rymma en liten matlåda, men inte mer, så att man kunde ta med den i resväskan.?

6 Bromshandtag med inbyggd ringklocka

Jag önskar att någon skulle försöka konstruera ett bromshandtag till cyklar som hade en inbyggd ringklocka.

7 Hastighetsmätare för motionsgång

Jag önskar en hastighetsmätare som jag kan ha med mig när jag är ute på motionspromenader. Den ska gå att ställa in så att den piper när jag saktar ner under en viss hastighet. Detta för att jag inte omedvetet ska minska farten.

8 Passande kastruller

Jag önskar kastruller som man kunde anpassa storleken på. Kokar jag spagetti vill jag ha en hög kastrull, om jag ska göra en redning vill jag ha en låg och bred. I stället för att ha en massa olika kastruller vore det bättre om man kunde anpassa kastrullen till det behov man har.

9 Automatisk påfyllare av vattenlås

Jag önskar att det fanns ett sätt att undvika den otrevliga odör som beror på att vattenlås i toalettstolar, duschavlopp etcetera torkar ut när en lägenhet står tom en längre tid.

10 Lysknapp som minns

Jag önskar att den typen av tidsinställd belysning som finns i gemensamma utrymmen, och som har en tendens att slockna när de behövs som mest, gick att programmera så att flera tryck på lysknappen gav ett lite längre ljusintervall.

11 Färskhetskoll

Jag önskar en sticka som visar hur färsk mjölken, filen, juicen, grädden och så vidare är. Jag sticker bara ner stickan i vätskan och stickan berättar hur färskt det är och hur länge det håller sig färskt. Det som i dag står på förpackningarna är väldigt grova angivelser.

12 Snurrande metallbit i kastrullen

Jag önskar att det finns en snurrande rund metallbit eller liknande som man lägger i kastrullen så att den rör om i såser, soppor etcetera.

13 Stekpanna med termometer

Jag önskar en stekpanna med termometer.

14 Larm i mobilen

Jag önskar ett larm i min mobil som påkallade uppmärksamhet i de mobiler som finns närmast mig när jag larmar. Om jag skulle bli överfallen vill jag ha hjälp blixtsnabbt.

15 Klimatsmart dator: energi genom tangentbordet

Jag önskar en dator (bärbar), där fingrarnas avtryck på tangentbordet genererar energi som ladda upp batterierna.

16 Badrumsspegel i nacken

Jag önskar att det fanns en speciell spegel i badrummet där man, genom att trycka på en omkopplare, kunde välja att se sin bild antingen framifrån eller bakifrån.?

17 Handrivna köksmaskiner

Jag önskar att det utvecklades fler och bättre handdrivna köksmaskiner så att man kunde ersätta alla elmaskiner.

18 Liten elvagn

Jag önskar en liten handstyrd vagn som drivs av solcellsbatteri. Jag skulle ha den i trädgården i stället för skottkärra och när jag går och handlar.

19 Fjärrkontroll med användardata

Jag önskar att dvd-spelarens fjärrkontroll hade ett minne som registrerade hur många gånger varje knapp har blivit använd. När man sedan skrotar dvd:n efter några år får man betalt för att återlämna den till tillverkaren. Då kan tillverkaren se vilka knappar som inte behövs på nästa generation fjärrkontroller, och vilka funktioner som kan läggas in i undermenyer i osd, on screen display.

20 Rulla ut golvvärme

Jag önskar en mjuk matta med värme (golvvärme) som vi kan ha i vårt "kalla" rum på vintern. Den ska vara som en vanlig snygg Kasthall.

21 Upptining av kött

Jag önskar någon form av burk där jag kunde lägga det kött som jag tar ur frysen på morgonen för att tillaga när jag kommer hem på kvällen. Jag skulle vilja ha en burk som först såg till att det blev tinat, men sedan använde sig av den kyla köttet avgett för att hålla det i hälsosam kyla tills jag kom hem och öppnade burken.

22 Hitta bilen

Jag önskar ett sätt att enkelt hitta min bil ibland hundratals andra på stora parkeringar.

23 Ugn med bildanalys

Jag önskar en bakugn som också gör bildanalys av det jag har i ugnen. Ugnen vet hur brun en ugnspannkaka ska vara och säger till när den aktuella nyansen uppnåtts oavsett vad timer och annat är inställt på. Med bildanalys så kan man aldrig bränna något.

24 Smarta förpackningar

Jag önskar förpackningar för alla typer av livsmedel som automatiskt krymper med innehållet.

25 Tandmellanrumsdusch

Jag önskar att det satt en miniduschslang för tandhygien på handfatet.

26 Smartare våg

Jag önskar en våg som kan väga selekterat. Ett exempel jag har en hel sida lax som väger kanske 2,5 kg. Kunden vill köpa 600 gr. Om jag lägger laxen på den vanliga vågen visar den hela vikten. Jag skulle vilja kunna väga fram exakt var jag ska skära för att ta av 600 gr.

27 Sensor på bilens tak

Jag önskar en sensor på bilens tak som känner av om jag glömt något.

28 Egen väderstation i mobilen

Jag önskar ha en egen väderstation i min mobil så att jag alltid vet vädret den närmsta framtiden just där jag befinner mig för tillfället.

29 Trafiksäkerhet

Jag önskar att passagerare till kollektivtrafik, särskilt bussar, kunde ha koll på hur fort bussarna kör. Ibland känner man att det går för fort och skulle vilja kunna påpeka det.

30 Salthaltsmätare

Jag önskar ett instrument som kunde dosera och mäta salthalten i matlagningen så att jag alltid fick exakt den salthalt jag önskar. Ibland blandar man ju i ingredienser som i sig är salta, typ buljong, senap eller oliver, vilket gör att man lätt tappar kontrollen över hur salt det är.

31 Solcellsfärg

Jag önskar att det fanns en färg som var som solceller. Man målar den på vad som helst och färgen börjar omedelbart samla energi till någon liten låda man fäster någonstans i anslutning till den målade färgen.

32 Vakna på rätt plats

Jag önskar en funktion som gör så att min mobil ringer när den kommit till en viss position.?När man sover på pendeltåget och ska gå av vid samma stationer varje dag skulle man vid första resa bestämma att när man exempelvis är 2 km från stationen ska telefonen ringa. Fördelen är att vid förseningar kan man lugnt sova vidare . Kanske kan den användas för barn eller andra som är lite osäkra på om de ska gå av.

33 Pokervåg

Jag önskar pokermarker av olika tyngd, där marker som var värda 5 gånger mer vägde fem gånger mer. Således skulle man kunna räkna ut sitt värde på pokermarkerna snabbt genom vägning, när man spelade (medföljande våg).

34 Mått på strykbrädan

Jag önskar mig en strykbrädesklädsel som är rutig i två ljusa färger med rutor i storlek 10x10 cm och ovanpå dessa ett rutmönster av tunna linjer som mäter centimetrar. Skulle vara suveränt när något skall pressas rakt eller vid sömnad, till exempel om man skall pressa till tv fickor som skall ha samma mått, man slipper måttbandet.

35 Kaffefiltermarkering

Jag skulle önska att det fanns en doserings markering på kaffefiltren.

36 Väckt med hänsyn

Jag önskar en väckarklocka som bara väckte den ena personen i rummet.

37 Elektrisk tandborste med digital kamera

Jag önskar en elektrisk tandborste med digital kamera som med jämna mellanrum skickade bilder till min tandläkare.

38 Alkolås till mobilen

Jag önskar att det fanns alkolås till mobiltelefonen.

39 Smidig isborttagning från hustak

Jag önskar smidigare isborttagning från hustak.

40 Vinterisolering

Jag önskar någon form av uppblåsbar vinterisolering för hus som kunde avpassas efter kylan.

41 Självvärmande matförpackning

Jag önskar att det skulle finnas en matförpackning som själv kunde värma upp maten.

42 Petflaska med sektioner

Jag önskar en ny typ av petflaska där drycken delas in i sektioner för att minska mängden vätska som kommer i kontakt med luften och försämrar kolsyran.

43 Personlig bakservice

Jag önskar att det fanns ett bageri där man kunde lämna in ett recept på ett bakverk som de sen bakar åt mig

44. All barntransport i en lösning

Jag önskar att det fanns en standard för barntransporter så att samma "korg" som är till barnvagnen också fungerade som bilstol samt om man vill bära barnet på ryggen alternativt magen.

45 Sval kavaj

Jag önskar en kavaj som är sval när det är varmt.

46 Skärmar mot tittköer

Jag önskar att polisbilar och räddningsfordon hade en eller ett par skärmar (som stora upprullningsbara filmdukar) som de kunde sätta upp för att skydda olycksplatser från insyn.

47 Kiss-sensor

Jag önskar en sensor för kiss och bajs i blöjan. En liten krets som indikerar när det blir vått. Ger ett litet pip när bebisen har kissat. Eller kopplas direkt till "larmsystemet" på äldreboendet. Mycket användbart när barnen ska pottränas!

48 Larm när bäst före datum passerats

Jag önskar en streckkodsmärkning där bäst föredatum ingår som en del av streckkoden och där kassan automatiskt larmar om bäst föredatum passerats.

49 Caps lock-lock

Jag önskar att det fanns små skydd som man kunde sätta fast över t.ex. CAPS-LOCK-tangenten och INSERT-tangenten på sitt tangentbordför att skydda dessa från att kunna bli intryckta.

50 Hiss som fortsätter om den är full

Jag önskar att det fanns en funktion i hissar som gör att den inte stannar på en våning om det är fullt i hissen.

51 Vindrutetvätt

Jag önskar mig en anordning som underlättar när man skall rengöra vindrutan på insidan.

52 Du ligger för nära-varnare

Jag önskar något som talar om för bakomvarande bil att den ligger för nära.

53 Färgskrapningsmaskin

Jag önskar självgående färgskrapningsmaskin som helt själv gick upp och ner för huset väggar och tog bort gammal färg ungefär som en självgående dammsugare.

54 Spikborttagning

Jag önskar en spikborttagningsmaskin som jag kan köra rivningsvirke igenom.

55 Vindkraft

Jag önskar att väggarna och taket på mitt hus innehöll något så att de kunde fånga upp energin i blåsten

56 Kvarterskvarn

Jag önskar att det i varje kvarter fanns en container som hackade ?ner trädgårdsavfall till flis. När den blev full ringde den?automatisk upp värmeverket som kom och hämtade. Så att vi i stället för att elda för kråkorna kunde använda energin.

57 Hitta fjärrkontrollen

Jag önskar att det fanns en knapp på tv:n att trycka på så att det piper i fjärrkontrollen.

58 Vägbaneposition

Jag önskar att jag under färd exakt kunde se var på vägbanan min bil befinner sig.

59 Snabbkylning

Jag önskar en maskin som kan kyla en öl på 20 sekunder, ungefär som en mikro fast tvärt om.

60 Sockertermometer

Jag önskar mig en "sockertermometer" som visar sockerhalten i till exempel. drycker.

61 Viktklocka

Jag önskar en "viktklocka" att ha på armen. Den ska helt automatiskt hålla daglig koll på om jag tar in mer energi än jag förbränner. På kvällen ska den säga till om jag behöver göra något för förbränna ett eventuellt överintag.

62 Dricks till kocken

Jag önskar att när man ska betala på restaurangen kunde välja vem man önskar ge dricks, serveringen eller kocken. Ibland får man kanonbra mat, men en sämre service eller tvärtom

63 Kunna följa en nyhet

Jag önskar kunna följa en nyhet i min radio. Så fort något händer vill jag veta det oavsett vilket media som förmedlar det senaste.

64 Consolation of Philosophy

Jag önskar att våra universitet hade en jourhavande filosof att prata med när det är motigt.

65 Städutbildning i hemmet

Jag önskar en städutbildning på några timmar. Utbildningen ska ske hemma hos oss och den ska vara anpassad så att även tonåringarna kan hänga med.

66 Välja reklam

Jag önskar att jag själv fick välja vilken typ av reklam jag ska utsättas för i tv och tidningar.

67 Nöjesguider

Jag önskar att det fanns människor som man kunde hyra in som nöjesguider. Om vi är fyra damer i 50 årsåldern som åker ner till Stockholm en helg för att ha riktigt kul vore det perfekt att ha med någon som kan stan och vet vart vi ska gå för att ha maximalt kul.

68 En resebyrå?

Jag önskar att personer som inte kan resa ska kunna få resa via webben med guide "på plats", kanske en ung person. Man planerar allt tillsammans med resenären. Man kommunicerar – ger råd, frågar och letar och så vidare med den ena parten "hemma" och den andra på plats. Ett mentalt äventyr för äldre och sjuka som inte längre kan resa. Kanske kan man dela på kostnaden.

69 Telefonkö

Jag önskar att när man ringer till en support på telefon och hamnar i en kö, skall kunna tala med de andra i kön och kanske på så vis få svar på sin fråga eller kan hjälpa andra och inte behöva sitta i en tråkig telefonkö.

70 Kolla datum

Jag önskar en tjänst där man redan i planeringsstadiet kunde kolla vad som är på gång ett visst datum. Detta för att undvika att kollidera med någon stor årlig händelse som stjäl allt mediautrymme.

71 Busstider

Jag önskar att de som ville åka buss till jobbet automatiskt skulle få flextid på cirka en timme för att jämka ihop tiderna då inte bussen utanför storstadsregionerna alltid är så frekventa.

72 Oberoende förnuftighetstest

Jag önskar att alla produkter och tjänster skulle tvingas gå igenom en oberoende förnuftighetstest innan tillverkningen eller lanseringen får startas.

73 Omvänd bilauktion

Jag önskar en hemsida där jag kunde säga hur mycket jag tänker betala för en bil. Sen är det upp till säljarna att erbjuda mig så bra alternativ som möjligt. Typ: på lördag kl 14.00 köper jag en bil för 50 000 SEK.

74 Testsäljare

Jag önskar att alla som vill starta eget fick hjälp att testa ut det bästa sättet att sälja deras produkt. Det skulle göra det lättare att våga ta steget.

75 Offerplats för fördomar

Jag önskar att det på landet sopstationer också fanns en plats där man kunde slänga sina gamla fördomar och andra dumheter man går och bär på.

76 Psykologhjälp online

Jag önskar att det i min keps fanns online psykolog- rådgivning som kunde hjälpa mig reda ut kniviga vardagssituationer.

77 Städlämplighetsmärkning

Jag önskar att det fanns "städlämplighetsmärkning" på varor.

78 Principföretag

Jag önskar att det fanns fler företag som utvecklade smarta principer. Det finns så otroligt mycket dumt i samhället som beror på att det saknas gemensamma principer/standarder för lösningar exempelvis inom tekniska områden.

79 Byta jobb

Jag önskar att jag tillfälligt kunde byta jobb med någon typ en eftermiddag i veckan. Jag jobbar på kontor och skulle gärna vilja jobba på ett kafé, där jag träffade nya människor hela tiden. Personen från kafét skulle enkelt kunna lära sig mitt jobb. Det skulle göra livet lite mera spännande.

80 Kreativa barnvakter

Jag önskar att det fanns barnvakter som samtidigt som de passade barnen eller kunde lära dem att sjunga, dansa, måla, spela och så vidare.

81 Egenfinansierad arbetsplats

Jag önskar det fanns möjlighet att finansiera en praktik/arbetsplats på ett företag genom att ta ett eget lån. Det skulle underlätta för nyexaminerade att komma in på arbetsmarknaden.

82 Filminformation

Jag önskar att kunna få fram information om olika medverkande i långfilmer genom att trycka på en knapp på fjärrkontrollen. Då kommer det upp en lite informationsruta som följer personen så länge jag önskar. I rutan finns information vem personen är i filmen dennes riktiga namn och så vidare.

83 GPS-påminnare

Jag önskar att få en påminnelse när jag kommer till en viss plats oavsett när det sker. Exempelvis när jag kommer till Ikea säger påminnaren: köp glödlampor.

84 Pojkvänner för uthyrning

Jag önskar att man kunde hyra en pojkvän, väluppfostrad och belevad för större tillställningar där man "ska" ha en pojkvän med sig för att inte störa konventionen/normen. Till exempel för bröllop, 30-årsfester, släktmiddagar.

85 Bullermärkning

Jag önskar att hushållsmaskiner och andra apparater hade en "öronmärkning" som kvalitetskrav, så att man vet hur mycket den bullrar innan man köper den.

86 Konfliktlösarjour

Jag önskar en konfliktlösarjour. Människor som är oense kan ringa dit och få tio minuter vardera för att lägga fram sin ståndpunkt. Därefter får de ett förslag på lösning.

87 Ålderdomens uppgift

Jag önskar att det fanns en given uppgift för oss när vi gått i pension. Alla åldrar har sina givna uppgifter i samhället. Utbildning, barnafödande och arbete är det som bygger samhället, men det finns ingen given uppgift för oss pensionärer i samhällsbygget. Jag önskar känna mig behövd.

88 Reklamfri by

Jag önskar en by eller stad som var helt befriad från påträngande budskap typ reklam. Inga kvällstidningar, ingen reklam-tv, ingen påträngande skyltning av varor. Helt rent. Bara natur, arkitektur och människor, helt lugnt och skönt. Vilket semesterparadis!

89 Magasin & böcker

Jag önskar att det fanns en plats (hylla, låda eller dylikt) vid pappersinsamlingen där man kunde lägga magasin, böcker och liknande som många är intresserade av att läsa även om de inte är dagsaktuella.

90 Handikappförståelse

Jag önskar att det fanns ett sätt att låta ”friska” människor få prova på olika psykiska handikapp.

91 Hejaklack framför tv:n

Jag önskar att det fanns något sätt att heja på och stödja sina favoritidrottsmän så att de märker det fast jag tittar på evenemanget på tv. Som om jag vore på plats.

92 Soundtrack till böcker

Jag önskar mig att då det till exempel i skönlitteratur berättas om musik eller att musik är en del av handlingen skulle det kunna göras soundtrack till boken, så som det görs till filmer.

93 Dofter

Jag önskar att man kunde spela in dofter! en bärbar manick som kan spela upp dofterna också.

94 Minusvikt

Jag önskar en produkt som väger minus. Jag är sedan 1970-talet fotograf och som sådan van att kånka runt på tung utrustning. Jag ser framför mig en liten ask med ett vred samt en display på som jag kan ställa in på exempelvis -5 kg. Jag fäster asken på väskan eller dylikt och aktiverar minusfunktionen. Vips har jag ett bagage som jag med lätthet kan bära med mig! Denna produkt skulle revolutionera hela världen.

95 Stänga av allt pipande

Jag önskar att det till varje maskin som ger ifrån sig ett pipande när det är färdigt finns en väl synlig knapp där den så önskar kan för evigt stänga av pipandet.

96 Automatreglerad cykelsadel

Jag önskar mig en sadelstolpe till cykeln som fungerar på samma sätt som gaspatronen på en kontorsstol. Praktiskt vid eventuellt stopp, då man vill nå backen med båda benen. Det skulle även underlätta av och påstigning samt att alla i familjen kan använda samma cykel utan att man behöver ändra sadelhöjden.

97 Kamera som räknar

Jag önskar att det fanns en kamera/videokamera som kunde räkna antal objekt inom ett visst område eller antal likadana objekt. Till exempel hur många böcker har jag egentligen i bokhyllan? Hur många äpplen har jag i trädet? Hur många bilar är det på denna del av vägen vid denna tidpunkt, med mera

98 Omedelbart varmt och kallt

Jag önskar kranar som omedelbart gav jättevarmt och jättekallt vatten. Hatar att stå och vänta på att det ska spola fram rätt tempererat vatten i både dusch och disk.

99 Synliga mått

Jag önskar att det fanns mått på mjölkpaket, filmjölkspaket och liknande. Mått som angav hur mycket det finns kvar i förpackningen. Fanns det mått så slapp man eländet med att mäta upp. Sedan skulle man också veta man hur mycket det finns kvar i kartongen. Jag blir alltid irriterad när folk lämnat ½ deciliter kvar eller kanske ännu mindre.

100 Massagerullstol

Jag önskar en "massagerullstol" som kan massera gamla och handikappade människor som sitter hela dagen i sin rullstol. Med hjälp av den inbyggda massageutrusningen och en fjärkontroll kan den handikappade själv välja när man vill massera sina kalla fötter eller sin värkande rygg.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt