Här är medelingenjören

2016-04-26 06:00  
Erik Joelsson är Javautvecklare på Oracle, ett företag som har över 120 000 anställda globalt. Foto: Jörgen Appelgren

Den genomsnittlige svenske ingenjören är man, jobbar heltid och bor i Stockholm. Erik Joelsson uppfyller flera av kriterierna för medelingenjören. ”Jag valde nog ingenjörsyrket därför att det sitter i generna. Både mamma och pappa är civilingenjörer.”

Erik Joelsson jobbar på Oracle med att utveckla och underhålla ett av världens största programmeringsspråk, Java. Det mesta av hans och kollegernas arbetsresultat ligger öppet och tillgängligt på nätet som open source, för att bibehålla Java som en av de mest använda och efterfrågade produkterna i sitt slag.

– Min arbetsgrupp ansvarar i första hand för den interna infrastrukturen i utvecklingsarbetet, så mina primära användare finns i första hand här runt omkring mig på företaget.

Erik Joelssons karriär har varit spikrak. Han föddes 1979 och hör till de första årskullar som slapp göra lumpen. Han började därför på KTH i Stockholm direkt efter gymnasiet.

– Att det blev datateknik var däremot inte givet från början, men det var den utbildning som hade högst intagningspoäng av de alternativ jag valde mellan, så jag sökte den och kom in precis på håret.

Han jobbade som brevbärare några somrar, men sista sommaren under studietiden på KTH fick han jobb på BEA Systems, som senare uppgick i Oracle. Sommarjobbet blev till fast anställning efter examensarbetet, och på den vägen är det.

– Nu har jag varit på samma arbetsplats i 13 år, säger han.

På den punkten avviker Erik Joelsson från genomsnittsingenjören, som stannar fem år på en arbetsplats innan han vandrar vidare till nästa jobb.

– Jag gillar att jobba långsiktigt och följa resultatet av de problemlösningar och förbättringar vi åstadkommer. Kontinuiteten är viktig för att jag ska trivas hos en arbetsgivare. Även när jag blickar framåt kan jag se en linje i det jag gör. Det är ett skäl till att jag skulle ha svårt att se mig själv som konsult och växla mellan olika uppdragsgivare och uppgifter.

Att arbetsplatsen ligger i det gamla Münchenbryggeriet på Södermälarstrand, där Erik har utsikt över Riddarfjärden, bidrar inte heller till någon drivkraft att vilja byta jobb.

På ytterligare en punkt avviker Erik från den statistiska medelingenjören. Hans företag har inte träffat några kollektivavtal, det har inte funnits grogrund för det, menar han.

– Vi löneförhandlar alltså individuellt och i den här branschen tror jag att det ger ett bra resultat.

Erik jobbar förstås heltid, och på sista tiden har det blivit lite mer. Det är mycket att göra nu. Men visst, det blir en del fritid också.

– Vi har köpt en sommarstuga och började odla i växthus förra året. Men vi kan ju inte alltid vara där, ibland kan det gå två veckor mellan besöken även under odlingssäsongen. Därför är odlingarna övervakade med webb-kamera och jag har installerat automatisk bevattning. Men jag lovar, det är inte för teknikens egen skull, utan enbart som ett hjälpmedel för att kunna övervaka odlingarna på distans.

Som ett andra fritidsintresse har Erik sin egen träning och hälsa. Och även där tar han hjälp av tekniken.

– Jag använder gps och pulsmätare och bokför mina resultat för att kunna mäta mina framsteg. Men det viktigaste är förstås att jag känner mig bättre av att träna.

Erik Joelsson är gift och hans fru är, förstås, också civilingenjör. De träffades på KTH.

– Men hon ska faktiskt omskola sig från ingenjör till massör. Så det kan man ju säga är ett brott mot familjemönstret.

 

Läs fler nyheter på Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se

Medelingenjören – rent statistiskt

Bor och arbetar i Stockholmsregionen (36 %).

Arbetar i privat sektor (83 %).

Arbetar på företag med fler än 1 000 anställda (54 %).

Född 1974 (median).

Pluggat på KTH, Chalmers, Lund eller Linköping (sammanlagt 60 %).

Inriktning maskin, byggteknik, energi eller data/it (sammanlagt 57 %).

Kön man (73 %).

Jobbar heltid (91 %).

Byter jobb vart femte år.

Har kollektivavtal (82 %).

Är anställd i teknikföretag (inte konsult) (78 %).

Tjänar 47 000 kr/mån. 

Källa: Sveriges Ingenjörer

Erik Joelsson, medelingenjör på flera punkter

Född: 1979.

Tog examen: 2003.

Läste till civilingenjör: På KTH.

Inriktning: Datateknik.

Jobbar: Heltid.

Arbetar: På Oracle som globalt har 122 000 anställda.

Har varit på samma arbetsplats: I 13 år.

Civilstatus: Gift.

Senast lästa bok: Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything av Steven D. Levitt och Stephen J. Dubner, två ekonomer med en kontroversiell syn på hur världen och människan fungerar.

Lars Krögerström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer