Här är branscherna med flest dödsfall på jobbet

2018-01-18 11:26  
Vissa branscher är mer olycksdrabbade än andra, visar ny statistik över dödsolyckorna på jobbet 2017. Bilden är från en olycka 2014 där två personer avled efter att ha fått ett byggelement över sig på en byggarbetsplats i Hjorthagen i Stockholm. Foto: Fanni Olin Dahl / TT

49 personer miste livet i samband med arbete i Sverige under fjolåret. En intern rapport från Arbetsmiljöverket visar att fordon, fall, träd och djur var de huvudsakliga dödsfällorna, skriver Arbetet.

Tidningens granskning visar att den vanligaste dödsorsaken är klämskador, liksom att de flesta som omkommer är män. Omkring hälften av dem har drabbats av olyckor med fordon inblandade, andra har arbetat på hög höjd.

Minst 16 av dödsfallen utreds ännu som möjliga arbetsmiljöbrott, uppger Arbetet.

– För ett par år sedan var det väldigt klustrat inom fyra branschområden: jord och skog, tillverkning, bygg och transport. Det man kan se nu är att väldigt mycket sker i trafiken, säger Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverket.

Mars och augusti var de värsta månaderna under 2017, i april skedde ingen dödsolycka, enligt statistiken och Arbetets sammanställning.

Tiina Moilanen Demargne

Mer om: Olycka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt