Hans mejl gav kvinnliga kollegan högre lön

2010-12-02 07:57  

IT- konsulten Mikael Franson får årets Kollega-pris för att han i ett mejl till chefen protesterade mot att en kvinnlig kollega fått för liten löneförhöjning.

- Jag tycker inte om att folk blir felaktigt behandlade. Och jag såg hur besviken hon blev efter sitt lönesamtal, säger han till tidningen Kollega.

Priset delas ut av facktidningen Kollega till någon som visat mod och integritet i kampen för yttrandefrihet och andra fri- och rättigheter i arbetslivet. Mikael Franson kunde inte släppa tankarna på hur kollegan Cecilia Karlsson behandlades i samband med en lönerevision.

Hon fick bara några hundralappar i löneökning trots att hon jobbat två år på företaget och gjort ett gott jobb. Därför skickade han ett mejl till chefen där han ifrågasatte varför manliga anställda på företaget IFS i Linköping  tjänade betydligt mer.

”Inte kan det väl bero på att hon är kvinna. Tanken svindlar. Inte kan väl ett modernt IT-företag på 2000-talet syssla med könsdiskriminering?” skrev han.  Kvinnans lön höjdes sedan med 16 000 kronor på sex år. Själv är hon övertygad om att det var mejlet som fick effekt.

Mikael Franson får 10 000 kronor i prispengar. I fjol gick priset till undersköterskan Peter Magnusson som kämpade mot rasism på Södertälje sjukhus. 

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt