Hänger på plattan - för att plugga

2011-05-03 23:00  
Johan Wendt

Den tolfte maj tar matteintresserade elever över Sergels Torg i Stockholm. Men lärarna kommer inte från skolan. De är ingenjörer.

<p>Det kallas för Matte på plattan och anordnas av Mattecentrum, en ideell organisation som erbjuder alla ungdomar hjälp med mattestudierna. I fjol kom 300 elever till "plattan" för att plugga inför de nationella proven.</p> <p>Mattecentrum arrangerar läxhjälp i elva städer och på webben. Kärnan är knappt 200 volontärer. Nästan alla är ingenjörer.</p> <p>Kristian Koskinen är en av de som ställer upp, två timmar i veckan. Han anser att matteundervisningen handlar om framtiden, och att bättre matematik ger höjt självförtroende.</p> <p>- Sen handlar det mycket om känslor. Jag har framför allt väldigt kul, jag tycker om att lära ut matematik, säger han.</p> <p>Grundaren Johan Wendt anser att ingenjörer har fördelar som mattelärare. Volontärerna kan visa att det inte krävs superkrafter för att bli ingenjör, bara beslutsamma studier.</p> <p>- Som 16-åring ville jag veta "vad är det här bra för", och det kan volontärerna ge konkreta exempel på, säger han.</p> <p>På läxhjälpskvällarna går det omkring fem elever per lärare, så det finns tid att diskutera problemen. Idén har varit mycket framgångsrik. 13 procent av landets gymnasieelever vänder sig till Mattecentrum.</p> <p>Det har inte varit svårt att locka ingenjörer att offra fritid för matematiken och ungdomarna. En förklaring kan vara att volontärerna får mycket tillbaka.</p> <p>- Det är roligt att förklara matte. Eleverna är frivilliga, så stämningen är bra. Vi brukar prata om "mattecentrumeffekten". Man släpper allt annat och får uppskattning tillbaka. Det är en kick, säger Johan Wendt.</p>

Niklas Dahlin

Mer om: Matte matematik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer