Han får fart på projektledaren

2010-05-11 23:00  
Robert Wigemo Foto: Sören Håkanlind

Man är inte en effektiv projektledare med Excel-ark som enda hjälpmedel. Insikten fick Robert Wigemo på 1990-talet. I dag är Volvo PV största användare av hans program för projektmedlemmar.

Att utveckla en bil är en komplex utmaning. Det är många delar som ska tas fram, många krav som ska uppfyllas. Och mellan delar och krav finns kopplingar, tester som inte kan genomföras innan vissa delar är klara, till exempel.

- Som projektledare behöver man ett verktyg som gör det enkelt att följa hur arbetet fortskrider, inte minst att få tidiga varningar om problem, säger Robert Wigemo, vd på Göteborgsföretaget LEQM.

1992 fick han ett projektledarjobb på Volvo PV. Han frågade sin chef vilka verktyg som fanns för att planera arbetet.

- Svaret var Microsoft Project, men det hade jag ingen hjälp av. Jag började i stället utveckla en egen metod, där jag använde Excel, säger Robert Wigemo.

Till slut satt han med 50-60 ihopkopplade kalkylblad, där han i detalj kunde följa hur projekten fortskred. Problemet var att hålla dem uppdaterade.

Till sist såg Robert Wigemo bara en lösning: Att själv utveckla ett program som gjorde det enklare att använda hans projektstyrningsmetoder. Resultatet blev Virtual Project Leader, VPL.

- Tittar man på övergripande projektnivå kan man se var det lyser rött, och sen klicka sig fram och se vilken artikel, vilken leverantör det är som släpar efter.

Största kunden är Volvo PV, där cirka 600 personer använder programmet i dag. Företaget började använda VPL för interiören i sina bilar, men rullar successivt ut programmet i fler delar av verksamheten. För LEQM innebär det nya kunder, eftersom Volvo PV ofta kräver att leverantörerna ska använda programmet.

LEQM

Ort: Göteborg.

Grundat: 1992.

Anställda: Fyra personer.

Omsättning: 5 mkr 2009.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt