Han drog längsta strået

2009-04-21 23:00  

Är du sugen på att vinna en Oscar, men saknar motivationen för att ta dig igenom tio år av teaterskola, dåliga filmrecensioner och uthängningar i skvallerpressen? Då kan du göra som Mattias Bergbom - läsa medieteknik på Linköpings universitet.

Mattias Bergbom är grafikingenjör och hårspecialist. Hans civilingenjörsstudier började på campus Norrköping och slutade med ett examensarbete i Hollywood. I Tinseltown halkade han

direkt in på ett specialområde - hårdynamik.

Hårarbetet resulterade i en anställning på Digital Domain, som gör specialeffekter till olika storfilmer. I årets tävling kammade de hem en Oscar

i bästa visuella effekter för arbetet med filmen Benjamin Buttons otroliga liv.

Mattias Bergbom och hans kolleger arbetade i 1,5 år med de visuella effekterna i filmen.

Handlingen följer en man, spelad av Brad Pitt, som lider av en väldigt speciell åkomma - han åldras baklänges. Det är först när rollfiguren är 60 år gammal som skådespelarens eget ansikte syns. Därför krävdes det en mängd effekter.

- Det blev en hel del stirrande på peruker och maquetter - skulpturer som föreställde rollfiguren vi jobbade med. Utifrån det så skapade vi verktygen för att kunna modellera och styla håret från scratch.

När det var dags för Oscarsgalan försökte Mattias Bergbom hålla en liten tv-vaka hemma i Sverige, men han somnade ifrån innan prisutdelningarna hade nått hans kategori. Han vaknade

tidigt på morgonen av att media och vänner ringde för att gratulera.

* Fick du en egen statyett?

- Nej, de tyckte väl att jag måste kämpa lite mer innan jag förtjänar en egen. Skämt åsido, vi var sammanlagt minst ett hundratal människor som jobbade heltid med effekterna i över ett år. De två som fick statyetter har varit inblandade mycket längre och är hjärnorna bakom en stor del av den teknik vi belönades för.

Emelie Ahlstrand

Mer om: Hår Oscar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt