Karriär

Hälsosatsning kan bli så fel

Erika Björklund

Det är inte bara hälsofrämjande att bidra till de anställdas hälsa. Ny forskning visar att hälsosatsningar kan slå fel. Anställda som inte förmår leva upp till en hälsosam idealbild riskerar att stämplas som icke önskvärda.

Hallå där…
Erika Björklund, som nyligen lade fram en avhandling i pedagogik med titeln Constituting the Healthy Employee? vid Umeå universitet. I sin forskning har hon studerat hur föreställningar om den hälsosamma arbetstagaren kommer till uttryck i hälsofrämjande projekt på arbetsplatser.

Ska arbetsgivaren lägga sig i ifall de anställda tränar eller ej?
– Det är lätt att ta för givet att det är bra att uppmuntra sina anställda till ett hälsosamt leverne. Det är inte etiskt försvarbart att låta bli att informera om hälsorisker. Människor måste själva kunna göra ett val. Hälsofrämjande projekt kan ibland skapa oro och skuld hos människor, som känner att de inte kan leva upp till hälsoidealet. Viktminskningsprojekt, till exempel, innebär ju en viss sortering av personalen, även om deltagandet är frivilligt. Dessutom innebär till exempel övervikt inte per automatik ohälsa.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här