Hajp gav färre än 1 000 jobb

2010-11-23 23:00  
Niklas Zennström Foto: Lars Pehrson / Scanpix

Sverige har fått fram en lång rad internationellt erkända teknik-företag de senaste 20 åren. Men hur många svenska jobb har de skapat? Ny Teknik har tittat på tio av de mest uppmärksammade innovationsföretagen.

<p>Ericsson har minskat de anställda i Sverige med 24 000 personer de senaste tio åren. Och vd Hans Vestberg avser inte att öka antalet anställda på hemmaplan framöver. </p> <p>De svenska jobben måste skapas av andra företag. Hejaklacksledare är näringslivets tungviktare Marcus Wallenberg, ordförande i projektet "Innovation för tillväxt".</p> <p>För att markera allvaret i situationen brukar Marcus Wallenberg visa upp en skrämmande bild över utvecklingen sedan 1975. </p> <p>De 30 största svenska företagen inom tillverkningsindustrin har mer än halverat sysselsättningen i Sverige sedan 1975. Från 450 000 jobb till en bra bit under 200 000.</p> <p>Hoppet står alltså till landets många innovativa entreprenörer. Svenska ingenjörer har också skapat en lång rad internationellt erkända teknikföretag. </p> <p>Ny Teknik har valt ut tio av våra mest hyllade svenska teknikföretag, som skapats de senaste 20 åren. </p> <p>Ett av dem är Skype, Sveriges mest omtalade nya teknikbolag. Men någon större effekt på den svenska sysselsättningen har det inte haft. I slutet av förra året hade Skype 29 anställda i Sverige.</p> <p>Framgångssagan Spotify, med 10 miljoner användare av musiktjänsten, har inte heller någon stor verksamhet i Sverige. Här har bolaget bara 76 anställda.</p> <p>Sammantaget har de tio företagen på listan knappt 1 000 anställda i Sverige. </p> <p>- Det är en viktig observation ni gör. Satsningen på innovation är ingen "quick fix", men det finns inget alternativ, säger Björn O. Nilsson, vd för Iva. </p> <p>Det är Iva som är initiativtagare till projektet "Innovation för tillväxt". Där lobbas bland annat för statlig stimulans av forskning och utveckling till små och medelstora företag. </p> <p>Björn O. Nilsson hoppas dessutom att förslaget om statliga upphandlingar av innovationer ska genomföras. Tanken är att offentlig sektor ska beställa innovationer i form av både produkter och tjänster från mindre företag. </p> <p>- Det hoppas vi ska öka tillväxten på sikt, säger Björn O. Nilsson. </p>

Miljardsuccé har bara 29 anställda

Företag Grundat    Anställda i Sverige 2009  
Skype

 

2006

 

29

 

Såldes till Ebay för 20 miljarder kronor.

 

Spotify

 

2006

 

76

 

Musiktjänsten har tio miljoner användare världen över.

 

Qliktech

 

1993

 

172

 

Snabb databasanalys. Noterades på Nasdaq i somras, värderas nu till över 10 miljarder kronor.

 

Climatewell

 

1989

 

59

 

Lagring av solenergi. Finns på listan över världens 100 mest lovande cleantechbolag.

 

Tat Tech

 

2002

 

136

 

Avancerad grafik i mobiler. Samarbetade tidigt med Google och operativsystemet Android.

 

Klarna

 

2005

 

116

 

Fakturering för e-handel. Riskkapital från Sequoia Capital, en av de första investerarna i Google, som också investerat i Yahoo, Apple och Cisco.

 

Tobii

 

2001

 

128

 

Ögonstyrning. Med bland de 100 teknik- och innovationsföretagen på Red Herrings Europalista.

 

Transmode

 

2000

 

137

 

Optiska nät. Har fått flera internationella utmärkelser, bland annat utsett till "Teknikpionjär" av World Economic Forum.

 

Stardoll

 

2005

 

83

 

Virtuella klippdockor på nätet, med över 50 miljoner användare.

 

Polar Rose

 

2005

 

12

 

Ansiktsigenkänning, såldes i höstas till Apple.

 

TOTALT   951  
Mer om: Skype Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer