Hacka-labbet hett bland unga tekniknördar

2015-08-12 14:32  

Mecka med elektronik, bygg dina egna änglavingar, eller passa på att prata teknik med likasinnade. Tekniska Museet har haft fullsatt under Stockholms Kulturfestival.

Kulturfestivalen pågår för fullt i Stockholm. Ett tillhåll även för det vi hoppas blir framtidens ingenjörer, ska det visa sig. I ett tält på Norrbrogatan har Tekniska Museets teknikworkshops mötts med stort intresse, berättar muséets programansvariga Linda Sandberg.

- Nu har vi haft öppet en dag, och det har varit helt fullt i tältet vid varje workshop. Igår var 40 barn med och gjorde egna änglavingar tillsammans med makertjej, och i vårt ”hacka-labb” har fler än 100 barn provat på att mecka med elektronik och Littlebits, berättar Linda Sandberg.

Har ni märkt ett ökat teknikintresse bland barn?

- Ja, absolut – det finns så mycket kul att prova på. I hacka-labbet kan man till exempel plocka ihop sensorer, motorer, strömbrytare och batterier på ett jätteenkelt sätt med magneter. Vi kan jobba mycket mer kreativt med tekniken så att den blir intressant och tillgänglig för fler. Samtidigt finns det ju en utmaning i att allt färre söker till teknikrelaterade utbildningar. Där har vi som museum en viktig roll att fylla. Därför storsatsar vi nu och öppnar ett helt nytt science center i höst – Megamind – där barn och unga får prova på, experimentera och utforska.

Varför är det viktigt för Tekniska museet att finnas med i sammanhang som detta?

- Vi tycker att det är viktigt att alla barn får möjlighet att testa att labba med teknik – inte bara de som vanligtvis besöker Tekniska museet. Det är en del av Tekniska museets uppdrag att finnas för alla, och vi har som mål att vara ett ”museum utan väggar”.

Känslan är att det finns en större acceptans bland barn och ungdomar för att "nörda in" på teknik och gaming nuförtiden, har ni samma känsla?

- Ja, verkligen! Vi brukar försöka hitta och bjuda in eldsjälar att göra saker tillsammans med oss – till exempel att ställa ut sin dataspelskonst, arrangera cosplaykonvent, delta i en makerfestival eller berätta om sin passion på Nördcafé. Det finns communities inom allt möjligt teknikrelaterat, och vi kan vara en plats där man kan mötas kring sitt intresse, berättar Linda Sandberg.

Här hittar du tiderna för Tekniska Museets workshops på Stockholms Kulturfestival

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer