Gymnasietjejer får chefsträning av näringslivet

2010-12-17 11:48  

Frågan hur ska man få in fler kvinnor på ledande befattningar lämnar inte näringslivet någon ro. Nu ger man sig in i gymnasiet för att väcka chefslusten hos flickorna.

Det är investmentbolaget Investor som tillsammans med Kunskapsskolan siktar in sig på flickorna på naturvetenskapsprogrammet. Hoppet är att få in fler kvinnor i ledande befattning i industrin.

Gymnasietjejerna ska få studiestöd av högskolestudenter, som kommer och pluggar med dem minst en gång i veckan. Inspiration får de på studiebesök och på inspirationskaféer, dit framstående kvinnor från näringslivet kommer och berättar om hur de nått dit de är.

- Vi hoppas att vi kan få fler flickor att intressera sig för ledarskap, säger Pia Anderberg, en av inspiratörerna, som förhoppningsvis ska bli förebilder för flickorna, ”det finns för få”.

- Vi inspiratörer är också en ingång till de bolag vi representerar, till exempel Ericsson, Scania, SEB, säger Pia Anderberg, som hoppas att kunna fixa sommarjobb till gymnasietjejer.

Till sommaren kan man vara på ledarskapsläger en vecka och när sedan tjejerna nått fram till sista årskursen i gymnasiet får de en personlig mentor från näringslivet. Pia Anderberg ställer gärna upp, om hon blir tillfrågad. Hon är nationalekonom, hade matte som favoritämne i skolan. Hon har alltid jobbat med ”hårda” frågor, det vill säga hur man tjänar pengar, bland annat som vd, men på senare år har hon halkat in på ledarskapsfrågor.

- Jag har blivit otroligt intresserad, säger Pia Anderberg. Hon är managementkonsult och entreprenör, har varit mer eller mindre knuten till Investor de senaste sex åren, nu senast med Act Group. Hela tiden har hon jobbat med att få in fler kvinnor i styrelser och ledningsgrupper på olika sätt. Hon har bland annat dragit i gång ett nätverk för unga kvinnor.

Hon tycker att frågan varför det finns så få kvinnor i bolagsstyrelserna är felställd.

- Det behövs fler kvinnor hela vägen. Med den här satsningen vill vi öppna en dörr och visa vilka häftiga saker det finns.

Det Pia Anderberg mest av allt vill förmedla till de 16-åriga tjejerna är hur roligt det är att vara chef.

- Det är ett äventyr varje dag. Man sätter agendan själv, är med och påverkar och får se människor utvecklas. Ju äldre jag blir, desto större blir den kicken.

Det är inte bara flickor som saknas i de naturvetenskapliga och matematiska högre studierna. Det är svårt att engagera pojkar också.

- Svensk industri riskerar en försämrad konkurrenskraft genom att högre utbildningar inom naturvetenskap och teknik inte har tillräcklig attraktionskraft hos ungdomar i förhållande till industrins behov, säger Cecilia Alpstig på Kunskapsskolan.

Därför kör Kunskapsskolan och Investor parallellt en satsning i sina grundskolor också. De som går i årskurs 6-9 ska inspireras att välja NV-linjen i gymnasiet.

Elisabeth Vene

Mer om: Karriär Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer