Karriär
"Guldläge för oss - och resten av världen!"
Framtidens ingenjörer ska inte bara kunna programmera. De ska kunna prata också. Med sina användare. Det sade Fredrik Ljungberg, vd på Chalmers Innovation, under lanseringskvällen för Ingenjörskarriär.
Missade du lanseringseventet? Se Fredrik Ljungbergs föreläsning i efterhand här ovan (cirka 20 minuter).
För bara 100 år sedan jobbade många av våra släktingar på landet. Som jordbrukare eller som pigor och drängar.
– Nu leker min dotter med Wordfeud i ett land som fyllts av ingenjörsbaserade företag. Det är en enorm utveckling och att tekniken påverkat samhället är uppenbart, sade Fredrik Ljungberg under eventet.
Till vardags jobbar han som vd på Chalmers Innovation och är professor i tillämpad informationsteknologi vid IT-universitetet i Göteborg. I sin nuvarande roll försöker han skapa livskraftiga bolag av forsknings- och teknologiprojekt.
Under lanseringseventet för Ingenjörskarriär reflekterade han kring temat ingenjör 2020. För att klara framtidens globala konkurrens måste svenska ingenjörer bli bra på ett antal saker.
– Först och främst handlar det om att lära sig baskunskapen, alltså att programmera. Sedan är det viktigt att hamna på en arbetsplats där man kan utvecklas och ta till sig ny kunskap. Det är även bra att ta rygg på någon som man tycker kan något. Då kan man lära sig saker.
– Det är också viktigt att kunna koppla teknologin till nya affärer. För att kunna göra det krävs användarkunskap. Du måste kunna prata med användarna och förstå vad de behöver. Sedan är det såklart ett problem att användarna inte alltid vet vad de vill ha, sade han.
I Sverige, och i resten av världen, har tekniken exploderat sedan 1990-talet. Det leder också till att bolagen hela tiden måste förnya sig.
– Se bara på Nokia. För några år sedan sågs de som framtiden och vi var avundsjuka. Nu står de vid fallrepet, sade han och fortsatte:
– Den snabba utvecklingen gör att det är ett guldläge för oss. Och resten av världen.