Guiden som sprider nidbilden av ingenjören

2009-11-03 23:00  

Ingenjörer vill inte vara kreativa, jobbar helst ensamma och tar sällan risker. Den bilden ger Gymnasieguiden, som delas ut till landets alla 15-åringar.

Industrin oroar sig för framtida ingenjörsbrist. Samtidigt får alla 15-åringar i Sverige den 230 sidor tjocka Gymnasieguiden hem i brevlåda. En riktig vägvalsbibel, enligt mediebolaget Framtidsutveckling, som ger ut magasinet för sjuttonde året i rad. I tidningen, som distribueras i 125?000 exemplar, presenteras olika gymnasieprogram och karriärvägar. Mer än 400 gymnasieskolor har köpt annonsplats.

Det finns dessutom ett test för rådvilla elever. Man svarar på 15 flersvarsfrågor och räknar färgprickar för att se vilken av tio personlighetstyper man är. Ny Teknik har granskat gruppen "ingenjör". Och frågan är hur sugen femtonåringarna blir på en ingenjörskarriär efter att ha gjort testet. Fram tonar bilden av en rätt färglös typ.

Enligt Gymnasieguidens test är ingenjören en person som inte tycker att det är så viktigt att vara kreativ. Han eller hon jobbar helst för sig själv i skolan, och verkar inte vara så social på fritiden heller. Då lockar tv eller dator, medan andra personlighetstyper ägnar sig åt kompisar, musik och sport.

- En negativ schablonbild, säger Volvos koncernchef Leif Johansson, som i dagarna drar i gång en stor kampanj för att locka 15-åringar att läsa naturvetenskap.

Ingenjören i testet tar dessutom sällan risker, vill snarare uppfattas som en smart person än en bra kompis, och hellre bli riktigt framgångsrik i det han eller hon är bäst på än att göra något gott för världen eller ha kul. Och mest av allt är ingenjören rädd för höga höjder.

* Tycker du att ni sprider fördomar om ingenjörer?
- Nej, jag tror inte vi bidrar till att sprida några fördomar. Jag tror att ungdomar möts av betydligt värre fördomar på nätet och i annonser, säger Kristoffer Jarefeldt, som är vd för Framtidsutveckling och ansvarig utgivare för Gymnasieguiden.

* Men verkar inte ingenjören vara en ganska grå och osocial typ i ert test?
- Det är din personliga tolkning. Jag tror att 15-åringar är så pass smarta att de själva kan göra en analys av testet. Det är inte vetenskap, och det skriver vi också.

* Varför tror ni att ingenjörer inte vill vara kreativa?
- Man kan säga att det finns olika typer av kreativitet. En företagare som jag behöver vara kreativ, och en konstnär också. En ingenjör behöver också vara kreativ, fast han eller hon måste ofta hålla sig inom vissa givna ramar.

Sedan backar Kristoffer Jarefeldt.

- Jag håller med om att frågan inte är speciellt bra. Jag kommer personligen att se över alla formuleringar i testet till nästa år.

* Vad är syftet med testet?
- Det finns ofantligt många utbildningar att välja på, och vi vill göra valet lite lättare på ett underhållande sätt.

Hur viktigt är det för dig att få vara kreativ?

”Inte så viktigt, jag använder mest min logiska sida.” Så svarar Gymnasieguidens på­hittade ingenjör på frågan. Men så här svarar riktiga ingenjörer.

Ingrid Nordmark, utvecklingschef för 4g på Ericsson.

– Viktigt! Att vara kreativ tillsammans med andra, det är det jag gör hela dagarna. Det här testet är nästan skamligt. Det är så fel det kan bli. För mig är en bra ingenjör någon som vill skapa något nytt för andra, ihop med andra. Vi behöver innovativa och sociala personer, som vågar ta risker.

Saeid Esmaelzaden, vd Diamorph.

– Kreativitet är viktigt, men de sociala egenskaperna är ännu viktigare för mig i det här jobbet. Gruppen är viktigare än individen för att ta fram nya saker. Mycket handlar också om att kunna förklara saker för människor.

Charlotte Brogren, gd för Vinnova, tidigare FoU-chef på ABB Robotics.

– Finns det en motsats mellan kreativitet och logik? Jag vill vara både och. Att tro att en ingenjör bara sitter och räknar för sig själv i ett hörn ger en helt felaktig bild av vad en typisk ingenjör gör. Att plugga till ingenjör ger dess­utom stor framtida valfrihet.

Maria Strømme, professor i nanoteknik vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

– Det är oerhört viktigt att vara kreativ. Det är en förutsättning för att kunna komma på nya lösningar hela ­tiden. En ingenjör måste ha god ­logisk förmåga, kunna ta in ny information och växelverka med många olika människor. Att vara socialt kompetent är mycket viktigt.

Vad tycker du? Mejla dina synpunkter till:redaktion@nyteknik.se
Ange "Gymnasieguiden" i mejlets ämnesfält.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer