Karriär

Guiden som sprider nidbilden av ingenjören

”Många tror att ingenjörer är nördar, men alla som har gått på en teknisk högskola kan vittna om det sociala livet, säger Christer Fuglesang, som är Teknikdelegationens nya frontfigur. Volvos koncernchef Leif Johansson ogillar den negativa schablonbilden av ingenjörer i Gymnasieguiden. Foto: Annah Wirgén
Enligt Gymnasieguidens test är ingenjören en person som inte tycker att det är så viktigt att vara kreativ. Testet finns på gymnasieguiden.se

Ingenjörer vill inte vara kreativa, jobbar helst ensamma och tar sällan risker. Den bilden ger Gymnasieguiden, som delas ut till landets alla 15-åringar.

Publicerad

Industrin oroar sig för framtida ingenjörsbrist. Samtidigt får alla 15-åringar i Sverige den 230 sidor tjocka Gymnasieguiden hem i brevlåda. En riktig vägvalsbibel, enligt mediebolaget Framtidsutveckling, som ger ut magasinet för sjuttonde året i rad. I tidningen, som distribueras i 125?000 exemplar, presenteras olika gymnasieprogram och karriärvägar. Mer än 400 gymnasieskolor har köpt annonsplats.

Det finns dessutom ett test för rådvilla elever. Man svarar på 15 flersvarsfrågor och räknar färgprickar för att se vilken av tio personlighetstyper man är. Ny Teknik har granskat gruppen "ingenjör". Och frågan är hur sugen femtonåringarna blir på en ingenjörskarriär efter att ha gjort testet. Fram tonar bilden av en rätt färglös typ.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här