Guide: Så blir du en vinnare under lönesamtalet

2022-02-20 07:00  

Ett gyllene tillfälle att lyfta fram sina förtjänster eller ett obekvämt prat om pengar? För många närmar sig nu lönesamtalet – kanske det första på lång tid. Här är några artiklar som guidar dig till ett lyckat samtal med chefen.

Förhandlingsexperten: Så vässar du argumenten inför årets lönesamtal 

Turbulensen under pandemin medförde att lönesamtalen pausades under förra året, men snart är det dags för många ingenjörer att prata med chefen om storleken på lönekuvertet. Hur kan man förbereda sig, hur stor ökning är egentligen rimligt att begära och vilka misstag bör undvikas? Sveriges ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius har svaren på några vanliga frågor och scenarier.

Civilingenjörer tar hem storkovan på banken

Bank- och finanssektorn skriker efter civilingenjörer med kompetens inom avancerad matematik. Det här gör dem till vinnare i löneligan för ingenjörer inom privat sektor. Men för specialisterna inom finansvärlden kan högre lön innebära att de får offra övertidsersättningen.

Fortsatt stort lönegap mellan kvinnliga och manliga ingenjörer

Löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga ingenjörer har minskat något under de senaste tio åren, men fortfarande får kvinnor räkna med en lägre summa i lönekuvertet – och det märks redan på första jobbet efter examen. Stora variationer finns dessutom inom olika utbildningsområden och branschinriktningar, visar en rapport från fackförbundet Sveriges ingenjörer som kartlagt löneskillnaderna.

Förhandlingschefen: Så får du en bra ingångslön som ingenjör

Nyutexaminerad och på väg mot första ingenjörsjobbet? Då kan det vara viktigt att tänka på att ingångslönen kan påverka hur stor ersättningen blir under flera år framåt. Här är förhandlingsexpertens råd kring vad du bör tänka på före och under anställningsintervjun, och hur du kan vässa argumenten när det är dags för första löneförhandlingen. 

Experterna: Så fångar du chefens öra under medarbetarsamtalet

Det årliga utvecklingssamtalet ligger ofta till grund för kommande lönesamtal och är en chans att lyfta fram vad du bidragit med under året. Men för att fånga chefens uppmärksamhet gäller det att välja sina ord och ha rätt fokus. Två experter tipsar om hur ett medarbetarsamtal blir lyckat.

Sätten att tänka klart under ett viktigt jobbsamtal

Under ett viktigt jobbsamtal med chefen kan känslan av att vara i underläge infinna sig. Stress kan dessutom leda till svårigheter att tänka klart och de rätta orden kanske inte dyker upp. För att slippa gräma sig efteråt är förberedelser viktiga. Här är några tips som kan underlätta samtalet.

Charlotte Delaryd

Mer om: Lön Lönesamtal

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt