Karriär

Grismat kan bli hälsomat

Foto: Colourbox

Restprodukter som i dag blir gris- och nötpellets kan i framtiden fungera som hälsomat för människor. Den upptäckten har forskaren Lina Haskå på Lunds tekniska högskola gjort. Nu har hon doktorerat om de nyttiga kostfibrerna.

Publicerad

När etanol framställs av vete uppstår en fiberrik biprodukt som kallas drank. I dagsläget pelleteras denna biprodukt och säljs som gris- och nötpellets. Men forskning vid Lunds tekniska högskola visar att drank har hälsosamma effekter, skriver Skånskan på nätet.

– Jag har funnit att dranken ökar mängden nyttiga bakterier av sorten bifidobakterier i tarmen. Det innebär att dranken skulle kunna vara bra för människor med olika tarmsjukdomar, säger doktorand Lina Haskå på Lunds tekniska högskola, till skanskan.se.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här