Grismat kan bli hälsomat

Foto: Colourbox

Restprodukter som i dag blir gris- och nötpellets kan i framtiden fungera som hälsomat för människor. Den upptäckten har forskaren Lina Haskå på Lunds tekniska högskola gjort. Nu har hon doktorerat om de nyttiga kostfibrerna.

När etanol framställs av vete uppstår en fiberrik biprodukt som kallas drank. I dagsläget pelleteras denna biprodukt och säljs som gris- och nötpellets. Men forskning vid Lunds tekniska högskola visar att drank har hälsosamma effekter, skriver Skånskan på nätet.

– Jag har funnit att dranken ökar mängden nyttiga bakterier av sorten bifidobakterier i tarmen. Det innebär att dranken skulle kunna vara bra för människor med olika tarmsjukdomar, säger doktorand Lina Haskå på Lunds tekniska högskola, till skanskan.se.

Lina Haskå  har använt råttor för att ta reda på hur dranken verkar. I hennes forskning visade sig att bifidobakterierna i råttornas tarmar ökade markant, skriver tidningen.

Förra veckan disputerade Lina Haskå i ämnet och hon hoppas nu att livsmedelsindustrin tar tillvara på hennes resultat och använder dem för att framställa produkter som är nyttiga för människor.

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer