Genialitet släkt med galenskap

2010-05-20 07:57  
Färgglada fläckar visar ”den kreativa hjärnan”, områden som är aktiva när försökspersoner utför en musikalisk improvisation, berättar hjärnforskaren Fredrik Ullén, som har sett i magnetkamera vad som händer när idéerna flödar.

Genialitet är släkt med galenskap. Det har man vetat i alla tider. Nu är det vetenskapligt bevisat också.

Alla är vi kreativa, men vissa är det övermåttan. Tittar man med magnetkamera på hur det ser ut i deras hjärnor, liknar det schizofreni. Det är glest mellan D2-receptorerna som ska ta emot signalsubstansen dopamin.

Det innebär att filtret mot omvärlden inte är så effektivt, utan släpper in mer information genom thalamus till resten av hjärnan, där problemlösning och annat äger rum.

– Det skulle kunna vara mekanismen bakom friska högkreativa människors förmåga att se ovanliga samband och bisarra associationer hos psykiskt sjuka, säger hjärnforskaren Fredrik Ullén.

Han och hans forskargrupp på Karolinska institutet har just publicerat sina resultat, som för första gången visar sambandet mellan kreativitet och psykisk ohälsa.

När han beskriver de motsägelser som utmärker kreativa människor är likheterna uppenbara: De är fantasifulla och verklighetsanpassade. Lekfulla och disciplinerade. Utåtriktade och inåtvända. Rebeller och traditionalister. Flitmyror och latmaskar.

Det är känt att hög kreativ förmåga är lite vanligare hos människor som har psykisk sjukdom i släkten och man har sett en något ökad risk för schizofreni och bipolär sjukdom. Även vissa psykologiska drag går igen. Men de genetiska dragen är inte så starka. Alla föds vi kreativa, det kan man se på lekande barn.

– Det är rätt hoppfullt, för det kan innebära att man kan förbättra miljön på olika vis och bli mer kreativ, säger Fredrik Ullén.

Ökar det kreativiteten av att till exempel ha en spelhåla på jobbet?

– Jag skulle nog satsa mer på att få själva kärnverksamheten att vara mer rolig och belönande, så att inte det enda roliga är när man inte jobbar.

Om man skulle bli mer kreativ, glesnar det bland D2-receptorerna i thalamus då?

– Det finns det ingen forskning på.

Vad är kreativt?

– Något som är både nyskapande och meningsfullt, svarar Fredrik Ullén.

Så blir det mer flow/kreativitet i verkstan:

* Sätt upp konkreta mål för utmaningar. Alltför svåra utmaningar skapar ångest, i värsta fall apati.

* Se till att utmaningen växer med förmågan, annars blir det långtråkigt.

* Stimulera divergent tänkande, det vill säga att det inte finns ett enda rätt svar, till exempel leka med tvärtom, tillåt bisarra uppslag, kör brainstorming utan hämningar.

* Fullfölj arbetet.

Detta är att ha flyt

När en kreativ person hamnar i ett psykiskt tillstånd som kallas flow, absorberas man helt i det man gör. Flow kan mätas i fysiska reaktioner: pulsen ökar, andningen blir djupare (annars är den ytlig vid mental ansträngning), man blir gladare – vilket också kan mätas, på småmusklerna i ansiktet. Ingenting känns ansträngande och allt fungerar också bra rent objektivt, det inte bara känns så.

Flow uppstår när det finns balans mellan utmaning och förmåga. Människor som har flow mår mycket bättre, är friskare, har bättre självkänsla och upplever att livet är meningsfullt.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt