Fyra miljoner till arbetslivsforskning

2010-12-06 09:09  

Är en arbetsplatskultur bara vad ledningen säger? Det ska svenska forskare ta reda på.

Arbetsvetenskap vid Karlstads universitet har fått 4,3 miljoner kronor för att projektet ”Kulturbrytningar i arbetsorganisationer”. Det utgår från idén att en arbetsplats kan innefatta flera olika kulturer, som påverkas bland annat av yrke, genus och etnicitet. Fast i böckerna om ledarskap och organisationsteori får man uppfattningen att kulturen på arbetsplatsen är en enda och det är den som ledningen kommunicerar.

Studien ska handla om hur samspelet mellan individ och organisation förändras under inflytande från olika kulturer och hur de bryts mot varandra.
– Vi hoppas att resultaten kan leda fram till en mer nyanserad syn på det man kallar företagskultur, säger Jan Ch Karlsson i ett pressmeddelande. Han är professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet och projektledare för studien.  

Forskningspengarna kommer från FAS, forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer