Fritid viktigare än lön för ingenjörer

2011-09-06 23:00  

Balans mellan yrkesliv och fritid smäller högre för ingenjörer än både lön och karriärutveckling. Det visar Ny Tekniks undersökning.

<p>- Det verkar vara väldigt viktigt för såväl män som kvinnor, säger Helene Sjöman, jämställdhetsexpert på Sveriges Ingenjörer.</p> <p>Nästan hälften, 45 procent, av de tillfrågade i Ny Tekniks undersökning håller fram bra balans mellan yrkesliv och fritid som en viktig aspekt på arbetslivet. Bra löneutveckling och varierande arbetsuppgifter är mindre viktigt, 40 procent. </p> <p>Möjlighet till karriärutveckling på jobbet är också det underordnat, 28 procent liksom arbetsmiljö och social stimulans, 29 procent. </p> <p>Bara att få vara kreativ och utveckla sina egna idéer är viktigare än allt annat, det toppade med 47 procent.</p> <p>Samma typ av resultat blir det när Sveriges Ingenjörer gör egna undersökningar. </p> <p>I den senaste undersökningen sade 98 procent av kvinnorna och 96 procent av männen att det är viktigt eller mycket viktigt att ha tid och kraft över till familj och fritidsintressen, viktigare än att klättra i karriären, berättar Helene Sjöman, som ska prata om jämställdhetsarbete under rekryteringsevenemanget Career Days i Globen.</p> <p>Ingenjörer är pappalediga mycket och tar stort ansvar i hemmet. Hur kommer det sig att just ingenjörer är så bra på jämställdhet?</p> <p>- Ingenjörer är väldigt analytiska; de tänker och planerar och räknar ut hur de ska få det de vill ha i livet, då blir det så här, säger Helene Sjöman.</p> <p>En bidragande orsak tror hon är att ingenjörer ofta har en partner, som också har högskoleexamen och därmed lika stort intresse av att göra karriär.</p> <p>Enligt Sveriges Ingenjörers undersökning är manliga och kvinnliga ingenjörer lika intresserade av att göra karriär och gör det också. Men kvinnorna blir sämre behandlade i arbetslivet, det vittnar både män och kvinnor om.</p>

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt