Från scout till toppchef

2009-04-03 13:41  

Hallå där! Hur känns det, Evelina Ögren, som blivit utsedd till årets mest framstående kvinnliga teknolog på KTH?<br></br> – Det känns jättebra!

Utöver själva äran får du ett traineeprogram på sex företag, som är med på det här priset: Astra Zeneca, Electrolux, Ericsson, Skanska, Scania och Sandvik. När börjar du?
– I höst, när jag är klar med exjobbet. Det är en otrolig möjlighet och fantastisk start på karriären att få möjlighet att pröva på ett sådant skräddarsytt traineeprogram.

Du har inriktningen Industriell ekonomi och får titeln Future Female Leader. Det tyder på att du har chefsambitioner. Vad har du för ledarskapsideal?
– Engagemang är oerhört viktigt för att få andra engagerade, och förmågan att se och uppmärksamma andra människor. Utöver det tror jag att förmågan att kunna styra och ha ett viiist organisatoriskt sinne för att få saker gjorda är viktigt.

Har du kunnat pröva på att vara chef?

– Ja, jag har jobbat ideellt i scouterna sedan18-årsåldern och varit delvis ansvarig för en avdelning.

Årets Future Female Leader Award delas ut för sjätte året i rad till KTHs mest framstående kvinnliga teknolog. Juryns motivering till att ge Evelina Ögren utmärkelsen är för att hon är "en person som har en mogen inställning till ledarskap och karriär. Hon är professionell, engagerad, strukturerad och har en bra balans mellan starkt driv och ödmjukhet - en karismatisk och god förebild."

Evelina Ögren får också en mentor via KTH Företagssamverkans mentorverksamhet, diplom och ett personligt silverhalsband designat av Marie-Helene Bornhall. Dessutom sponsrar företaget Kvinnokompetensen med ett ledarutvecklingsprogram på cirka fyra månader.

Till final gick även Martina Björkman, Anna Bondesson, Miranda Edner, Sofie Malmberg Hedin, Sandra Hammarstrand, Amanda Hjelm, Katarina Lund och Jessica Nylander.

- Alla finalister har de bästa förutsättningar att göra en lysande karriär. Därför är det också självklart för oss att använda Future Female Leader Award för att skapa ett mer jämställt universitet och öka tjejers intresse att söka tekniska utbildningar, säger Eric Giertz, vicerektor vid KTH, i ett pressmeddelande.

Han ser finalisterna som ambassadörer och förebilder för framtida studenter. De visar att ingenjörer ofta arbetar med stimulerande och utvecklande team-jobb i internationella miljöer.

Elisabeth Vene

Mer om: Chefskap Teknolog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer