Från nybörjare till erfaren i turbofart

2012-03-06 23:00  

Det kan vara svårt att hitta den rätta kompetensen, om man letar efter den som är både ung och erfaren. Men det går att turboladda nyexaminerade. Combitech i Linköping har metoden.

Företaget har insett att det ofta är lättare att få tag i nyexaminerade och göra erfarna konsulter av dem i expressfart med sitt Combitech Talent Programme, CTP, än att få tag i erfarna konsulter.

Vad lär de sig?

– Det finns många bottnar av förväntan på en person, de flesta outtalade. Dem lär de sig att ta reda på, de lär sig att ställa frågor och se saker ur olika synvinklar, säger Göran Backlund, ansvarig för programmet.

Han tog det med sig från KTH, kan man säga. Där hade han doktorerat med avhandlingen Om ungefärligheten i ingenjörsyrket och jobbat med något som heter dialogseminarier.

Grupper av yrkesmänniskor träffas och delar med sig av sina erfarenheter och upplevelser. Det är själva stommen i talangprogrammet, som också innehåller rena teknikkurser och kurser i affärsmannaskap och ledarskap, till exempel i presentationsteknik och förhandlingsteknik, teambuilding och projektledning.

– När man kombinerar det här ser konsulterna klart mycket tidigare. Annars kan det ta 15 år att upptäcka att allt inte är teknik, säger Göran Backlund.

Hur mäter ni det?

– Det går inte att mäta på det sätt vi är vana vid, säger Göran Backlund.

– Jag kämpade med begreppet kunskap. Men det finns andra sätt att se resultat. Ett är att ta ansvar. Att skönja det större mönstret och förstå sitt sammanhang. De här konsulterna har lärt sig hur man lär, det ger en ny utvecklingsmöjlighet.

Samtidigt som konsulterna går programmet är de ute och jobbar i en utsatt verklighet, som Combitechs vd Marie Bredberg uttrycker saken.

Behöver ingenjörer det här mer än andra yrkesgrupper?

– Ja, det vill jag påstå.

Egentligen vill förstås Combitech behålla sina erövringar. Men i vissa fall har företaget ett nära samarbete och ett rekryteringsavtal med kunden, konsulten själv får välja arbetsgivare efter programtiden på två år. Annars är det tabu att anställa – det vill säga sno – konsulterna från konsultföretaget, berättar Göran Backlund.

Combitech har en hel del affärer med moderbolaget Saab-koncernen, men är ett fristående teknikkonsultföretag med kontor på 25 ställen i Sverige och två i Norge. 1?100 konsulter ska bli fler, företaget växer, bara förra året tillkom 100 konsulter.

Marie Bredberg tror att det bland annat är talangprogrammet som drar. Hon, som själv är civilingenjör i industriell ekonomi i botten, är helt övertygad om att det här är ett upplägg som lockar fler kvinnor till teknikkonsultbranschen. Företaget har som målsättning 30 procent.

– Nu ligger det på 20, det är för lite, 50 vore härligt, men fullständigt orealistiskt, säger Marie Bredberg.

Hur man överför kunskap från erfarna till färskingar är förstås högintressant inför den alltmer akuta generationsväxlingen.

– Det låter som att man kunde tanka över kunskap med en slang. Men utöver faktakunskap finns den praktiska kunskapen. Och den som erfarenheten ger. Det är förståelsen för de två sistnämnda vi vill boosta de nyexade med, säger Marie Bredberg.

Dialogformen fungerar också för erfarna projektledare.

Combitech säljer även sina kurser till sina kunder – svenska industrier, men också till Ikea, FOI och Chalmers.

Lär sig ledarskap

Programmet för att snabbutveckla konsulter pågår mellan 18 och 24 månader.

Sammanlagt nio gånger träffas konsultgruppen.

Under hela perioden skriver man ner sina reflektioner, sammanlagt nio texter.

Man har också en så kallad ”sparringpartner”, som man diskuterar med mellan seminarierna.

Dessutom ingår kurser i affärsmannaskap, ledarskap samt teknisk vidareutbildning, anpassad till konsultens inriktning.

Programmet avslutas med examination i samarbete med KTH.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer