Framtiden oroar direktörerna

2010-05-28 07:38  

Världens vd:ar oroar sig för den komplexa framtiden. Mindre än hälften av dem känner sig redo att ta itu med den.

Bara 49 procent av de högsta cheferna i undersökningen känner att deras företag är väl rustat för att klara av den föränderliga och komplexa verkligheten som åtta av tio väntar sig. Nya statliga regleringar, andra aktörer i finansmakten, alltmer data och föränderliga kundkrav är utmaningarna de bävar för.

IBMs studie IBM Global CEO Study, är baserad på intervjuer med över 1500 vd:ar och höga chefer inom offentlig sektor, från 33 branscher i 60 länder.

Kreativitet hos medarbetarna är vad vd:arna ser som den viktigaste egenskapen hos medarbetarna framöver.

Undersökningen, som har gjort fyra gånger under åtta år. Nu är första gången man ser att cheferna i olika världsdelar ser olika på sina strategier

Kina har haft lättare att återhämta sig från den ekonomiska nedgången än västvärlden, så där oroar sig cheferna mindre för snabba förändringar. Många av dem, 61 procent, anser att en av de främsta ledaregenskaperna som krävs i framtiden är att tänka globalt.

I Nordamerika, där flera privata företag gick över i statligt ägande under den finansiella krisen, upplever totalt 87 procent att en större statlig inblandning hotar, vilket bidrar till känslan av osäkerhet.

I Japan förväntar sig 74 procent av cheferna att de finansiella maktcentrumen kommer att flytta från mogna marknader till mer snabbutvecklande och att detta kommer att ha stor inverkan på deras organisationer. Motsvarande siffra för Europa är 43 procent.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer