Fortfarande färre kvinnor i stora industribolag

2018-10-15 08:50  
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

De kvinnliga börsdirektörerna har blivit rejält många fler, enligt stiftelsen Allbrights studie. Men nio av tio verkställande direktörer är fortfarande män.

Även om Anders har tappat topplatsen har kanske inte så mycket hänt ändå – vanligaste vd-namnet är nu Per.

Börsbolagens styrelser har de senaste åren blivit betydligt mer jämställda, 34 procent av personerna i styrelserummen är numera kvinnor.

– De senaste årens debatt har påverkat, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Då har det gått trögare på de operativa posterna.

Läs mer: Så tog Chalmers kvinnliga professorer plats på Wikipedia

Men nu verkar något hända, enligt rapporten ”En spricka i glastaket”. De kvinnliga verkställande börsdirektörerna har blivit 65 procent fler på ett år. 15 nya vd-kvinnor på ett år, men några har slutat så nettoökningen går i antal från 17 till 28 och de är de nya börsbolagen som i högre utsträckning går i bräschen.

Även i de bredare ledningsgrupperna – cheferna under vd– har kvinnorna blivit två procentenheter fler och utgör nu 23 av alla ledningspersoner. Ingen jätteökning, men de senaste åren har andelen legat i det närmaste stilla.

– Nu ser vi en snöbollseffekt. Det kommer förmodligen bli en acceleration kommande åren, säger Amanda Lundeteg.

Kvinna lyfter kvinna

Resonemanget bygger på att fler kvinnor i styrelserummen ger fler kvinnliga direktörer och linjechefer som i sin tur ökar basen för val till styrelserna. Studien visar att en kvinnlig vd har i genomsnitt en helt igenom jämställd ledningsgrupp under sig.

När en man sitter på toppen är andelen chefskvinnor i skiftet under bara 21 procent.

Läs mer: Guldregn över nystartade företag ledda av kvinnor

Jämställdheten går fortast bland typiska ekonomkarriärer där kvinnor är vanligare, som fastighetsbolagen och finansbranschen. Även hälsovårdsbolagen och konsumentvaruföretaget utmärker sig. Men i de klassiska industrijättarna är det trögare och i åtta av totalt tio börsbolag domineras ledningarna fortfarande av män, enligt Lundeteg som ryter till mot alla de bolag som kör helmanligt.

– En fjärdedel av alla börsbolagen saknar helt kvinnor i ledningsgrupperna, säger hon.

Och att Anders har fått maka sig för en Per som det vanligaste börsvd-namnet indikerar att inte särskilt mycket hänt. För fortfarande är nio av tio verkställande direktörer män.

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt