Forskning visar: Pengar gör dig inte lycklig

2015-01-16 14:56  
Det är inte självklart att pengar gör dig lycklig, visar ny forskning. Foto: Colourbox

Att lägga sina pengar på nya prylar ger ingen varaktig lycka. Snarare riskerar man att hamna i ett "njutningens ekorrhjul" som aldrig slutar snurra, visar ny forskning.

Den nya coola bilen, den supersnabba datorn eller den exklusiva väskan ger bara en snabbt övergående njutningskick medan den till synes flyktiga upplevelsen som resan till Nya Zeeland eller vandringen i Himalaya ger både momentan och varaktig lycka.

Flera amerikanska studier de senaste åren visar att det viktigaste för lycka och njutning inte är hur mycket pengar du har utan hur du använder dem.

Professor Ryan Howell vid San Francisco State University publicerade nyligen en rapport där han visade att kicken av en ny pryl är kortsiktig. Ganska snart har man vant sig vid den. Men kicken av en upplevelse varar. Den lever kvar i minnet längre.

- Den rationella tanken hos folk är att njutningen av materiella ting varar längre än en upplevelse. Men ganska snart upptäcker de att det är tvärtom, säger psykologiprofessorn Ryan Howell till tidningen The Wall Street Journal.

Faktum är att även den förväntan som byggs upp inför ett köp är mer njutningsfylld när det handlar om en kommande upplevelse än väntan på en ny bil.

- Väntan på materiella ting har mer karaktären av otålighet än njutningsfylld förväntan, säger professor Thomas Gilovich vid Cornell University.

Och psykologiprofessor Sonja Lyubomirsky vid University of California, Riverside, säger samma sak.

- En löneförhöjning ger dig en kick, men den höjer också dina ambitioner. Kanske köper du ett hus i ett finare område där grannarna har mer pengar. Då börjar du sukta efter ännu mer och du hamnar i ett "njutningens ekorrhjul" (hedonic treadmill), säger hon.

Forskningsrönen påminner om den gamla visan av Karl Wehle, som Sune Mangs brukade sjunga:

"Varför ska man gräva, efter guld och sträva, efter att nå lyckan där den ändå aldrig är. Någonting att äta och någonting att dricka och någonting att älska och hålla kär är allt jag begär."

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Lön Lön

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt