Forskarna oense om ”bästisar på jobbet”

2017-10-16 09:54  
En studie varnar för "kompisfällorna" på jobbet. Foto: IBL

En ny studie från Rutgers University pekar mot att goda vänner på jobbet ökar varandras arbetsprestation. Samtidigt varnar en studie från samma universitet för ”kompisfällorna”.

Forskare vid Rutgers University i New Jersey har undersökt vilken effekt jobbets vänskapsrelationer har på arbetsprestationen. I studien ingick 168 anställda vid ett försäkringsbolag. De som hade en kompisrelation även utanför jobbet bad i högre utsträckning varandra om råd – vilket är en styrka i arbetet.

Resultaten pekar mot att vänskapsförhållanden påverkar anställdas arbetsinsatser positivt, och även kommer företaget till gagn. Studien visar att vännernas förståelse för företaget ökar om båda jobbar på olika avdelningar eller med skilda arbetsuppgifter.

En uppföljande studie genomförd på flera arbetsplatser har bekräftat att kompisrelationernas positiva sidor överväger de negativa. Forskarna konstaterar dock att vänskapsrelationerna kan ta upp värdefull arbetstid – och en tidigare studie från Rutgers University varnar för andra fällor. Den ansvariga professorn anser att man ska se sina kompisar som ”frenemies”, vänner med potential att bli fiender.

– Det handlar om att man ska beakta möjligheten för att man inom en relation både kan gilla och avsky samma person – att de här känslorna kan samexistera, säger Jessica Methot, professor of human resource management vid Rutgers University School of Management till New Jersey 101,5.

Läs mer:

Läs mer: Fem sätt att hantera irriterande kollegor

Hon jämför det med familjerelationerna. Ofta är det de som står oss riktigt nära som också har förmågan att locka fram vårt värsta raseri. Syskon är många gånger ”frenemies”, och Jessica Methot anser att förhållningssättet även bör gälla för dina bästisar på jobbet. Hon konstaterar att en vänskapsrelation ofta genomgår en sorts smekmånad. Då avhandlas ytliga saker, och det är lätt att se varandra i ett positivt ljus. Men med en djupare kunskap kommer också kunskaper om de negativa sidorna.

Vad kommer er relation och personliga djupkunskaper betyda när du och bästisen siktar på samma befordran? Ni har kanske avslöjat besvärande saker om er själva och sanningar om de egna insatserna på jobbet? Den nya konkurrenssituationen kan väcka missunnsamhet, och plötsligt blir hemligheterna till ammunition som kan skada din ställning på jobbet.

– Det här är människor som du anser att du kan lita på, och därför avslöjar saker för som gör dig sårbar inför dem. Nu känner de till personlig information som de potentiellt kan använda mot dig, säger Jessica Methot till New Jersey 101,5.

John Edgren

Mer om: Vänner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt