Flodström kastar in handduken

2010-06-08 11:07  
Anders Flodström Foto: Melker Dahlstrand

Anders Flodström kliver av jobbet som universitetskansler efter en längre schism med utbildningsdepartementets ledning. Flodström ska nu ägna sig åt tre månaders spetsforskning, sedan går han tillbaka till KTH. På pension har han inte en tanke.

Vad är problemet mellan dig och regeringen?
–       I Sverige har vi 1 600 högskoleutbildningar som ska ges betygen underkänt, godkänt eller väl godkänt och med utgångspunkt från den bedömningen ska mellan 400 och 500 miljoner fördelas och då kommer de som har de här 1 600 utbildningarna att vilja ha en rättvis bedömning.

–       Regeringen vill att bedömningen ska bygga på studenternas resultat, vi på Högskoleverket vill att även innehållet i utbildningarna ska granskas. Men det menar regeringen är att inkräkta på högskolornas frihet.

Och varför är det så jobbigt?
–       Det är ju jag som ska ta ansvar för resultatet. Om kvalitetsbedömningssystemet havererar kommer politikerna inte att ta ansvar för det. Och jag tror inte på regeringens förslag, då är det bättre att jag lämnar över.

–       Den stora besvikelsen för mig var att vi den 15 september hade ett system framme, ett förslag till kvalitetsbedömning som var förankrat i högskolorna och bland lärare och studenter och dessutom i takt med Bolognaprocessen. Det spolade regeringen, efter fyra månader.

–       Det andra problemet är att regeringen lägger sig i för mycket. Jag vill ha ett tydligt politiskt uppdrag, sedan ska vi som expertmyndighet svara upp mot uppdragen med vår expertis. Nu håller man i stället på med ”mjuk styrning” och ”kontinuerlig dialog” i stället för att ge ett tydligt uppdrag.

Anar vi personmotsättningar här?
–       Nej, jag är för gammal för att ha personmotsättningar. Jag är möjligen känd för att vara frispråkig men inte elak.

Gammal ja. Du är född 1944, är det inte dags för dig att gå i pension?
–       Det är många som tycker det. Men det har jag inte tänkt mig.

Vad ska du göra nu?
–       Först ska jag åka till Stanford och forska i tre månader, på frielektronlasrar. Tekniken fick ett stort genombrott för en månad sedan, det kommer att ge ett nobelpris. Det handlar om att fria elektroner i hög hastighet kan fås att lasra med hjälp av starka magnetfält. Nu kan man åstadkomma koherent ljus i röntgenområdet, och då kan man se tredimensionella bilder med atomär upplösning av biomolekyler i nya läkemedel och nya bränslen. Det blir nästa generation synkrotronljuskälla, efter Max 4.

Och sen?
–       Jag går tillbaka till KTH. Och så ska jag jobba halvtid med en utredning som ska lägga grunden till finansieringssystemet för nästa forskningsproposition 2012.

Åt utbildningsdepartementet? Är inte ni osams?
–       Nja, förtroendeklyftan är begränsad till frågan om kvalitetsutvärderingssystemet.


 
Anders Flodström har varit universitetskansler sedan augusti 2007. Han var rektor vid KTH under åren 1998–2007 och är professor i materialfysik. Under åren 1995–1998 var han rektor vid Linköpings universitet.

 

Läs Tobias Krantz och Anders Flodströms tidigare debattinlägg i frågan
 

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt