Fem tecken på att du tvekar för mycket om ett karriärval

2020-05-13 16:12  
Läger du mycket tid på att funderar över saker du inte kan kontrollera? Ja då kanske du tvekar för mycket över dina karriärval. Foto: Paul Bradbury

Är du kroniskt obeslutsam när det gäller din karriär? Att tveka och överanalysera ett val kan innebära att tankarna går i cirklar, och du hindras från att komma vidare.

Coronapandemin kan leda till att du kanske omvärderar din karriärväg, men hur kan man veta om ett karriärbeslut överanalyseras?

Enligt en artikel i Forbes gäller det att se upp med följande tecken som kan bli till hinder för att ta nästa steg:

Du ignorerar din intuition

Personer som grubblar för mycket litar ofta inte på sig själva. Rädslan att fatta fel beslut leder till att du tar lång tid på dig att göra ett val. Vid ett karriärval tenderar du att lita mer på rationella beslut än din instinkt. Men det finns ett värde i att lyssna på den lilla rösten inuti dig. Lär dig att lita på din intuition och gå på magkänslan.

Läs mer: Så undviker du att zona ut under videomötet

Du har svårt att lösa problem

Övertänkande kan leda till en situation med ett analytiskt stillestånd. En sådan process kan förlama all rörelse framåt. Konsekvensen blir att beslut och handlingsplaner uteblir. Du slösar tid på att tänka på problemet snarare än att hitta lösningar.

Du är rädd för att göra fel val

Istället för att ge oss möjlighet att göra bättre val, leder vår obegränsade tillgång till information ofta till större rädsla för att fatta fel beslut. Men övertänkandet kan leda till sviktande omdöme och sämre beslutsfattande. Det innebär att hjulen snurrar utan att du kommer någon vart.

Läs mer: Dags för kompetensutveckling? Här finns alla extra studieplatser i sommar

Du tar reda på för mycket

Efterforskning kring olika möjligheter och alternativ är bra, men inte att samla så mycket information att du blir handlingsförlamad. Vid någon tidpunkt måste du agera. Har du gjort research i flera månader, eller till och med år, är det dags att sluta. Nyckeln är att ta små steg för att förhindra att rädslan förlamar dig.

Du funderar över saker du inte kan kontrollera

Grubblare vill ofta planera för framtiden, men det finns många aspekter som inte kan kontrolleras, exempelvis vad andra tycker och känner. Du kanske oroar dig för att vänner och familj kommer att uppfatta ditt karriärval som ansvarslöst. I slutänden kommer dessa känslor att få dig att fortsätta överväga alternativ istället för att vidta åtgärder.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt