Fem knep – så får du mer respekt på jobbet

2017-12-01 16:04  
Här är fem knep som hjälper dig på vägen mot att bli respekterad på jobbet. Foto: Alamy

Får du verkligen den respekt du förtjänar på jobbet? Om inte kan det vara dags att ändra på det, här är fem knep som hjälp på vägen. "Att vara framgångsrik kräver mycket jobb, och händer inte av ven slump", säger coachen Heather Monahan.

Enligt Gartners senaste ”Global Talent Monitor Report” är brist på respekt ett av de vanligaste skälen till att folk byter jobb. Talanger och de med nischkompetens ruttnar helt enkelt på att chefer och företag inte har förståelse eller vett nog att visa sin uppskattning.

Dock menar karriärcoachen Heather Monahan att man måste se sin egen del i respektbygget.

– Att få respekt kräver en medveten sekvens av handlingar och är resultatet av hårt arbete och ständig förberedelse. Självförtroende är inte självklart, det är något man lär sig, säger hon i en artikel på Fast Company.

Vill du få mer respekt? Här är Monahans fem bästa knep som hjälper dig på traven.

1. Ta tag i situationen på en gång

Det är otroligt viktigt att ta död på negativitet tidigt. Oavsett om det handlar om mobbing, taskig kultur eller utfrysning – ju längre det håller på, dess svårare blir det att rätta till.

Så hur ska man agera? Jo, genom att göra det tydligt vad du vill. Och lyft problemet med att vad som inte är respektfullt. Enligt forskning så har det visat sig att de som direkt konfronterar negativ behandling, signalerar styrka och får respekt.

2. Projicera en ”power image”

Redan innan man hinner öppna käften har omgivningen skapat sig en första bild. Därför gäller det att man ser till att kroppsspråket är tydligt. Någon som har god hållning och ler, uppfattas som öppen och autentisk. Att se den man pratar med i ögonen är även en viktig del för att uppfattas som stark.

3. Förbered för ”nästa gång”

Om det är så att du inte han med punkt nummer ett, det vill säga att du inte hann ta tag i problemet på en gång. Se då till att skriva ned vad som sades och hur det agerades. Tänk sedan igenom vad du vill ha sagt nästa gång händelsen upprepas. Var proaktiv och förberedd – så att du kan agera resolut och självsäkert.

4. Bli svårersättlig

Att göra dig själv och din kompetens unik eller högt värderad – är ett riktigt bra sätt att bygga upp respekten. Och när du blivit något nödvändigt, så behandlas du med respekt och omgivningen blir beroende. Ta fördel av detta och utveckla nya möjligheter och kompetenser.

5. Var varsam om ditt varumärke

Respekt är inget som går att slå på och av som man önskar. Att vara arbetsplatsens lustigkurre eller clown kanske är kul på julfesten eller i fikarummet. Men det kan vara en riktig hämsko för den som däremellan vill kasta in en konstruktiv idé, eller som vill ha en seriös karriärutveckling. Tänk på ditt ”varumärke” – det är den bilden som tas i beaktan då arbetsuppgifter, befordran och annat delas ut.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt