Fem frågor som gör dig till vinnare på anställningsintervjun

2017-11-03 10:27  
Bli en vinnare på arbetsintervjun. Foto: IBL

Att svara är silver – att ställa frågor är guld. I varje fall när det kommer till att framstå som intresserad och påläst på anställningsintervjun. Här är fem frågor som gör att du sticker ut ur mängden.

Du är på väg till arbetsintervju och känner dig väl förberedd med ett helt batteri av intelligenta svar. Men minst lika viktigt som att kunna svara – är att kunna ställa rätt frågor. Företag är för det mesta inte intresserade av nickedockor som bara reagerar, de vill ha proaktiva och tänkande medarbetare.

Sjoerd Gehring har stenkoll på de förhoppningar som företag har vid en intervju. Han är global rekryteringschef på Johnson&Johnson och i den rollen intervjuar han och hans team runt 100 000 personer om året.Därför är det ingen underdrift att säga att när han får en fråga som sticker ur – så är det verkligen något att begrunda. Och i en artikel för karriärsajten the Muse avslöjar han sju stycken som han tyckte var riktiga ”attentiongrabbers”

”Vem gör wireframing på er sajt?”

Det här är ett exempel på en väldigt specifik fråga – men den illustrerar något viktigt. Det är en fråga som sätter in dig som sökande i rollen som söks. Gehring skriver att frågan kom från en designer i samband med diskussion om utvecklingen av en ny internsida.

Resultatet blev ett ingående samtal om processen – och där rekryteraren upplevde det som att de redan jobbade tillsammans.

”Kan jag få träffa några av de jag ska jobba med?”

En riktigt strålande fråga enligt Gehring. Den visar att kandidaten förstår vikten av lagdynamik och företagskultur – och att det är viktigt för hen.

Läs mer:

Läs mer: Så förbereder du dig inför ditt utvecklingssamtal

”Vem hade den här rollen innan – varför valde hen att sluta?”

Det här är en väldigt avslöjade fråga. Varför är positionen ledig? Det här kan givetvis skapa en lite spänd stämning, men kan ge en bra uppfattning om företaget som sådant. Exempelvis kan de ge en fingervisning om hur karriärstegen ser ut, eller om personen fick byta tjänst på grund av att hen inte uppnådde målen. I båda fallen är det bra information att ha.

”Har du några reservationer om mig eller mina kvalifikationer”

”Det här är en riktigt modig fråga, så pass att jag blev imponerad av kandidatens självförtroende”, skriver Gehring. Men är den verkligen smart att ställa? Enligt rekryteringsproffset är svaret ja. Den ger dig som sökande möjligheten att möta eventuella tvivel kring din person.

”Hur hanterar ni osämja inom gruppen, kan du ge mig ett exempel?”

Ytterligare en fråga som visar att den sökande är intresserad av dynamiken på arbetsplatsen. För rekryteraren signalerar den förståelse för vikten av samarbete, och hur relationen inom gruppen är. För den sökande är frågan användbar för att få insyn i hur arbetsgruppen fungerar. Består den av enbart ja-sägare, eller uppmuntras ”ifrågasättande”

Ovan stående exempel passar kanske inte att användas vid alla intervjuer, men måhända kan de visa på frågor som ger ett mervärde vid ett rekryteringsmöte. Och även om det inte leder till anställning så kan frågorna i varje fall leda till värdefulla diskussioner.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt