Fem enkla knep – så väljer du smarta vägen till framgång

2019-02-24 07:45  
Med de här smarta knepen slipper du sabotera din karriär. Foto: Science Photo Library

Är du smart, presterar bra men blir ändå omsprungen av kollegorna? Intelligens är en stor tillgång, men inte allt. Lär dig de smarta knepen för att inte sabotera karriären.

Om du inte når toppen av din förmåga kan det bero på att du underminerar dig själv. Psykologen och författaren Alice Boyes ger i en artikel i Harvard Business Review sina tips för att vända utvecklingen.

Fokus på intellektet

Smarta människor tenderar att se intellektet som enda nyckeln till framgång. Då är det lätt att underskatta andra viktiga egenskaper, exempelvis förmågan att bygga relationer. Istället för att se kulturen på arbetsplatsen som ett störningsmoment, bör man fokusera på handlingar som inte kommer naturligt. Lär dig spelreglerna för diplomati och identifiera de beteenden på arbetsplatsen som kan öka din framgång.

Frustrerande lagarbeten

Prestationsdrivna personer snappar snabbt upp nya koncept. Då kan det vara frustrerande med kollegor som är långsammare. Det här beteendet grundas ofta i barndomen där man kan ha känt sig tillbakahållen, eller upplevt att man gjorde det mesta av grupparbetet själv.

Läs mer: Här är ingenjörerna som höjde lönerna mest – och minst 2018

Dessa erfarenheter kan senare leda till svårigheter att delegera. Ha förståelse för dina reaktioner, men uppskatta också vad mångfald tillför ett team.

Självkänslan baseras på intellektet

Om självkänslan vilar för mycket på att du är intelligent kan det vara svårt att hantera situationer där dina brister blir synliga. Det kan handla om att jobba med ännu smartare kollegor, få negativ kritik eller att ta risker som kan leda till misslyckande. Genom att undvika sådana situationer riskerar du att hindra dig själv. Försök istället att analysera fördelarna med att ha smartare personer runt dig.

Smarta personer blir ofta uttråkade

Om du är smart och dessutom nyfiken kan upprepning av samma arbetsuppgifter bli trist. Samtidigt kan framgång vila på att man just upprepar en uppgift och blir expert på området. Utvärdera när det kan vara värt att acceptera att vara lite uttråkad för att göra enkla vinster som leder till övergripande framgång. Lägg fem timmar i veckan på något som är tråkigt men ändå lönar sig på sikt.

Analys och reflektion löser inte allt

Begåvade människor är vana att framgång nås genom förmågan att tänka och analysera ett problem. Men ibland kan andra metoder vara fördelaktigare.

Överväg alternativa lösningar, testa att ta pauser för att inte fastna i tankar och tillåt dig learning by doing i stället för massiv efterforskning. Utforska dina egna resurser och betrakta inte varje problem som en spik bara för att du har en hammare.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt