Fem beteenden som bromsar din karriär

2017-07-05 14:30  
Har du tvingats ta ett sommarjobb utan anknytning till ditt egentliga yrke? Undvik då att berätta om det. Foto: Pixabay

Är du alltid tillgänglig för arbetsgivaren – och baserar viktiga beslut på fakta? Båda sakerna kan faktiskt hämma din framgång. Här är fem karriärmissar som du förmodligen inte tänker på.

Många gör allt för att lyckas i karriären, men vissa strategier kan ge motsatt effekt. Här är några fallgropar som kanske kommer överraska dig.
 
1. Du är alltid tillgänglig

Är du den lojala arbetaren som alltid finns tillgänglig och ständigt står beredd för att släcka bränder på jobbet – även mitt i semestern? Det kan framstå som en bra karriärstrategi, men kan faktiskt vara en svaghet.
– Genom att vägra delegera ansvar visar du att du varken är en lärare eller en mentor – och sannerligen ingen arbetsledare, vilket är ett kriterium för befordran, säger rekryteraren Bruce Hurwit till The Muse.
Dessutom kan ditt beteende få kollegorna att uppfatta dig som överlägsen. Självklart finns det tillfällen då man ska vara tillgänglig efter arbetstid, men du måste också lära dig att säga ”nej”. Och med rätt teknik kan man undvika att väcka irritation. Säg ja, men med ett villkor. ”Jag måste bara avsluta det arbete jag gör nu, och om du fortfarande behöver min hjälp när jag är klar så ställer jag mer än gärna upp”.

2. Du hänger med bästisarna

Det är lätt hänt att man klickar med en specifik person, eller en mindre grupp människor på arbetsplatsen. Men om andra uppfattar att du tillhör en ”klick” så kan det innebära problem längre fram. Kollegorna kan se det som att du alltid försöker premiera klickens gemensamma agenda. Dessutom kommer de känna sig exkluderade.
– Vad händer då när förändringar i personalen innebär att personer trillar bort, och du behöver hämta stöd från någon som inte tillhör ”din grupp”, säger Marian Their, grundare av konsultbyrån Expaning Thought till The Muse.
Hon konstaterar att det blir allt viktigare att inte hålla sig med favoriter ju högre upp du befinner dig i en organisation. Det finns självklara sätt att lösa problemet. Vid möten bör du undvika bästisarna och istället välja att sätta dig vid olika personer. Och försök att följa med alla existerande gäng ut på lunch.

3. Du baserar dina val på torra fakta

Överväger du att hoppa på den nya anställningen, eller står du kanske i valet mellan olika jobberbjudanden? Då kan det vara lätt att ta till den gamla plus- och minuslistan. Du väger in allt; lön, möjligheter till avancemang, pendlingsavstånd, etcetera. Det känns kanske som ett klokt och vetenskapligt underlag för ett beslut, men på anställningsintervjun kan verkligheten se helt annorlunda ut.
– Om du får en dålig känsla avseende en specifik chef, du upplever en magkänsla kring att arbetsmiljön känns skum, eller försöker rationalisera en rejäl nedgång i lön – då ska du aldrig avfärda den där lilla rösten i örat som varnar för att något är fel, säger karriärkonsulten Cheryl Rich Heisler på Lawternatives till The Muse.
Då måste du gräva lite djupare. Innan det är för sent bör du säkerställa att känslan bara var spökande premiärnerver, för hur långlivad kommer du bli på en arbetsplats där du inte trivs? 

4. Du berättar om ditt ”sommarjobb”

Arbetsmarknaden kan vara tuff, och du har kanske varit tvungen att ta ett jobb som inte har någon som helst koppling till din utbildning. Även om du sätter en stolthet i viljan att göra rätt för dig så är det troligtvis ett misstag att berätta om ditt ”sommarjobb” på anställningsintervjun.   
– På jakt efter anställning bör du betrakta dig själv på samma sätt som en potentiell arbetsgivare ser på dig, säger Robert Meier, vd på Job Markets Expert till The Muse.
Han tror att arbetsgivaren förmodligen kommer se ditt avvikande jobb som en distraktion från den verkliga karriären. Självklart kan det udda jobbet vara en styrka om det har någon som helst koppling till den anställning du söker – men annars bör du hoppa över erfarenheten i ditt cv. Om du får frågor om tidsperioden under intervjun så kan du svara att du avvaktade ett jobb som kändes helt rätt.

5. Du är osynlig på nätet

Alla känner till farorna med Facebook. Att göra fel sorts uppdateringar och gilla olämpliga saker kan få arbetsgivare att dra öronen åt sig. En enkel lösning på problemet är att helt enkelt vara osynlig på nätet – men det är ett misstag.
– Enligt aktuella undersökningar granskar dagens rekryterare källor online för att få extra information om kandidater. Positiv information om dig på nätet kommer förbättra dina jobbchanser, eftersom det är där rekryterare letar för att avgöra vilka de ska kalla till intervju, säger karriärcoachen Cheryl Palmer till The Muse.
Det är dessutom bra om du kan bjuda på mer än barnbilder och strandfötter. Uppdateringarna bör återspegla nya projekt och framgångar på jobbet. Glöm inte LinkedIn, och för all del Twitter. 

John Edgren

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt