Färre arbetslösa ingenjörer

2009-12-08 12:53  
Olle Dahlberg

Arbetslösheten bland ingenjörer minskar. Från toppnoteringen 1,5 procent är den nere i 1,4 procent i november. – Botten kan vara nådd, säger Olle Dahlberg på Sveriges Ingenjörer.

Arbetslösheten för ingenjörerna ökade från rekordlåga 0,6 procent vid årsskiftet för att krypa upp till 1,5 procent i augusti, en dramatisk ökning i sig. Novembersiffrorna slutar på 1,4 procent.

Antalet lediga ingenjörsjobb är lika många som i början på hösten, men ansökningarna till inkomstförsäkringen har minskat, liksom varslen. Redan tidigare under hösten kunde Sveriges Ingenjörer notera vändningen, genom att antalet inkomna ärenden halverades på kort tid.

– Sammantaget ser det betydligt bättre ut än vad man kunde befara för ett år sedan. Men trots många goda tecken är det för tidigt att lita på att arbetslösheten redan skulle börja falla, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Ingenjörerna har klarat sig bra i krisen, både jämfört med andra grupper och med tidigare kriser. Som högst har arbetslösheten varit 3,5 procent, det var i september 2004.

Elisabeth Vene

Mer om: Arbetslöshet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer