Farligt fly från arbetslösheten

2009-09-01 08:38  
Härligt för stunden. Men du skjuter bara upp ditt problem genom att åka på semester istället för att söka jobb. Foto: Colourbox

Att mista jobbet är en av de stora livskriserna. Det är frestande att släppa taget och bara fly. Men det är en av många fällor, som absolut ska undvikas, enligt den norska chefstidningen Ukeavisen Ledelse.

Fälla 1Åka på semester. Du skjuter bara upp ditt problem. Det enda som händer är att det blir ännu svårare att komma i gång med jobbsökandet när du kommer hem. Det är inte heller samma njutning som att verkligen ha semester på riktigt.

Fälla 2Tv-soffan. Slappa framför tv:n med en balja kaffe kan alltför lätt bli en skön ovana som är svår att bryta. Ingen kommer att kasta jobb efter dig, när du ligger där.

Fälla 3Söndagssyndromet. Akta dig för att låta dagarna gå utan att söka jobb. När söndagen kommer har du så dåligt samvete att du skickar ansökningar till helt ovidkommande jobb. Massutskick av cv är sällan verksamt.

Fälla 4Social fobi. Många tycker att arbetslöshetsstämpeln är så hemsk, att de undviker social kontakt tills de har fått nytt jobb. Det är både fel och farligt. Det är i ditt nätverk som du får energi, motivation, informations och tips.

Fälla 5Bitterhet. Om du upplever att du har behandlats orättvist vid uppsägningen och känner harm och kränkthet är risken stor att känslorna lyser igenom när du söker jobb. Det är inte attraktivt.

Fälla 6Viljelöshet. När man förlorar jobbet är det lätt hänt att man söker allt som finns direkt, utan att tänka efter. Om du är säker på att du vill ha samma sorts jobb som det du miste är det förstår bara att gå på. Men många upplever att de vill ha nya utmaningar, när det nu ändå är förändring som gäller. Så fundera över vad du känner lust till, innan du ger dig i kast med att söka.

Fälla 7Stora projekt. Sätt inte igång med den där friggeboden eller att lägga om taket. Det tar fokus från ditt huvuduppdrag, att söka jobb. Du riskerar att lägga jobbsökandet på is medan du ger dig hän.

Fälla 8Dåligt självförtroende. Om du tar alla avslag som ett personligt nederlag är det snart slut med ditt självförtroende. Det är ofrånkomligt att drabbas av avslag, de kan bli väldigt många, så öda ingen energi på dem.

Elisabeth Vene

Mer om: Arbetslöshet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt