Extremt osäkert om nya jobb

2008-11-11 23:00  
Företagen i Ny Tekniks undersökning är mycket osäkra över hur många ingenjörer som ska rekryteras nästa år. Foto: Colourbox

Osäkerheten är mycket stor. Bara fyra av 24 företag i Ny Tekniks enkät vågar ange en siffra över rekryteringsbehovet nästa år. Ingen räknar med att anställa fler ingenjörer 2009 än i år.

Företagen är mycket osäkra över hur många ingenjörer som ska rekryteras nästa år. Det visar Ny Tekniks undersökning.

- Det är omöjligt att ge ett klart svar, eftersom det helt beror på hur konjunkturen utvecklas, säger Daniel Frykholm, presschef på Atlas Copco.

Liknande tongångar kommer från majoriteten av de 24 ingenjörstunga bolagen som Ny Teknik frågat.

För snart ett år sedan var läget ett helt annat. Då visade en liknande genomgång att företagen räknade med att anställa 6 800 ingenjörer under 2008.

Nu lämnar bara fyra företag en prognos över huvud taget. Sammantaget planerar de att rekrytera cirka 1 000 ingenjörer kommande år.

Tre företag försöker sig på en grov uppskattning, medan nio säger att läget är extremt svårbedömt. Fyra av företagen uppger att de kommer att minska personalstyrkan, och fyra vill inte delta i enkäten den här gången.

Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda ingenjörer och ekonomer, börjar redan se konsekvenserna av det kärvare ekonomiska läget.

Rådet räknar nu med uppsägningar på samma nivåer som under krisen i början av 1990-talet.

- Det har redan lagts flera varsel i fordons-, telekom- och byggbranschen, och där finns det många ingenjörer, säger informationschef Ann-Sofie Sjöberg.

I år räknar Trygghetsrådet med att hjälpa 10 500 tjänstemän, nästa år 18 000 och år 2010 har siffran ökat till 25 000 personer.

Ökningen av antalet arbetslösa ingenjörer sker dock från en låg nivå. I september låg den på 0,7 procent, enligt Sveriges Ingenjörer.

Marie Alpman

Charlotta von Schultz

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt