Experten: Så vässar du karriären på semestern

2017-06-30 14:31  
Lena Mangell

Självanalys, målbildsreflektion och planering. Sommarledigheten är ett ypperligt tillfälle att vila – samt att vässa karriären.

– Semestern är en tid då vi hinner ikapp oss själva och kan fokusera på vad vi längtar efter och saknar, säger psykologen Lena Mangell.

Midsommar har passerat och hela Sverige är på väg in i semestertider. Men bara för att du går på ledighet – behöver du inte stämpla ut från karriären. Snarare tvärtom. Lena Mangell, psykolog och coach på Life&Career, säger att semestern är ett bra tillfälle att faktiskt se över sin situation.

– När man jobbar och springer på så hinner man inte reflektera. Hjärnan fokuserar på vad som ska göras nästa timme, nästa dag och nästa uppgift. Men på semestern hinner vi ikapp oss själva och får tid att tänka över vår situation, säger hon.

Och just detta, att reflektera över sin situation, är ett bra drag för de som vill passa på att vässa sin karriär.

– Stanna upp. Gör en självanalys och se vad du tycker är bra, mindre bra – vad du trivs med, och inte. Då kan du se eventuella problem. Man behöver inte sikta in sig på att byta jobb, utan det kan leda till att man får till ett bättre utvecklingssamtal när man kommer tillbaka, säger Lena Mangell.

Läs mer i guiden:

Läs mer: Sätta mål i karriären – och nå dem

När man får tid till eftertanke så kommer även kreativiteten igång. Se då till att kanalisera den på ett bra sätt.

– Man kan lyfta fram det som man vill göra på Linkedin och i sitt CV, uppdatera det så att innehållet bättre matchar det man vill uppnå. Läs böcker eller jobba med självcoaching. Eller varför inte ta hjälp av en coach för att utveckla exempelvis sina ledaregenskaper.

Men även om man slipar på karriären så anser Lena att man ska undvika att hamna i rent jobb. Att ständigt kolla jobbmailen är karriärmässigt kontraproduktivt.

– Jag tycker att man inte ska jobba med företaget eller organisationens saker, utan med sig själv. Hjärnan behöver återhämta sig för att vi ska bli mer kreativa och klarsynta. Försök att hålla dig från jobbet och våga stänga av telefonen. Vi har blivit så beroende av mobilen att den nästan blivit som ett nytt organ.

Semestern ska vara till för avkoppling, och Lena tycker att man redan innan kan börja trappa ner, och se till att man inte påbörjar nya saker nära inpå sommarledigheten.

Något som man däremot ska se till att få in dagarna innan man återgår till jobbet är en bra höstplanering.

– Jag tror det är väldigt bra att planera in hur man vill att hösten ska bli. Se till att lägga in en resa eller något som inte har med jobbet att göra. Man ska helt enkelt planera in aktiviteter som man mår bra av innan almanackan fylls av en massa måsten, säger Lena Mangell.

Felix Björklund

Mer om: Karriär Semester

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt