Experten: Så gör du en snygg sorti

2009-06-16 23:00  
Natasha Kavalic, karriärcoach. Foto: Fredrik Stehn

Hör du till den växande skara som inte får behålla jobbet? Eller de lyckligt lottade som själva valt att byta jobb?I båda fallen är det viktigt att göra en snygg sorti.

-?Det är inte enbart det första intrycket som folk minns, utan också det sista, säger Natasha Kavalic, karriärcoach på Sveriges Ingenjörer.

Hon har dagligen kontakt med människor som står vid ett vägskäl i livet. En del hotas av uppsägning, men det finns även i lågkonjunkturen de som vill och kan byta jobb, men inte riktigt vet till vad. Det är viktigt i båda lägena att göra avslutet på jobbet på ett bra sätt och städa både fysiskt och psykiskt, enligt Natasha Kavalic.

-?Det är viktigt att inte bli bitter och kräka ur sig all sin frustration inför chefen, utan hellre lägga energi på att hitta en väg ut ur situationer man hamnat i, säger hon.

I ett avslutningssamtal med chefen ska man försöka hålla en rak och öppen dialog. Eventuellt missnöje bör chefen känna till innan det är dags för ett sista samtal.

Det är också viktigt att visa respekt för alla arbetskamrater.

-?Kommer det en efterträdare är det viktigt att man lämnar all den dokumentation man har till denna person, säger Natasha Kavalic.

Det är två helt skilda världar som öppnar sig när man lämnar en arbetsplats frivilligt för att gå till ett nytt jobb, respektive när man blivit uppsagd. Men svårigheten att fokusera på arbetsuppgifterna kan vara avsevärd i båda fallen.

-?Även om man längtar till det nya jobbet är det viktigt att behålla fokus där man är. Sväva ut hemma i stället. Blir man uppsagd måste man få sörja, men också spara på energin för att orka söka nytt jobb.

Natasha Kavalic pekar på vikten av att inte ha en massa lösa trådar hängande, utan se till att löften till kolleger hålls och att arbetsuppgifter avslutas. Det kan ju hända att man får en chans att komma tillbaka. Dessutom är man ju fortfarande anställd, påpekar hon.

Även om hon är rädd att låta lättsinnig vill hon framhålla att en uppsägning inte alltid är av ondo.

-?Det kan vara så att det till och med blir bättre än det nuvarande jobbet. Även om vi lever i varselvärlden just nu är det inte becksvart överallt. Men sorgen över att bli av med sitt jobb kommer man inte undan.

Ett råd hon ger till alla ingenjörer är att vända sig till Sveriges Ingenjörer för att få stöd i karriären.

-?Som medlem får man två samtal gratis med en erfaren coach, och möjlighet att gå på olika karriärseminarier och delta i "webbinarier".

-?Det är bara att anmäla sig på vår hemsida: www.sverigesingenjorer.se.

5 tips för ett bra avslut

* Städa både fysiskt och psykiskt, allt från kaffekoppar till att infria löften.
* Avslutningsfika med arbetskamraterna.
* Se till att det sista intrycket är positivt.
* Lämna all tänkbar dokumentation till eventuell efterträdare.
* Knyt näven i fickan, låt inte bitterheten blomma.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt