Expert: Busenkelt att slå i Ericssons bonustak

2011-04-13 06:18  
Günther Mårder Foto: Scanpix

Förra årsstämman föreslogs en generös plan för Ericssons vd och 400 högre chefer. Aktiespararnas vd Günther Mårder är mycket kritisk till de lågt ställda prestationskraven. Nu tyder mycket på att ersättningarna når taket.

När det är dags för Ericsson att hålla stämma i dag kommer Günther Mårder fortsatt trycka på hur lätt det är för bolagets chefer att nå målet för att nå höga bonusar. Exakt vad de kommer att ligga på är svårt att veta i dag. Men vd och nära 400 högre chefer har fått ett avtal som innebär en hel del bonus framöver.

Om det går bra för Ericsson kommer Hans Vestberg att ha rätt till nio ytterligare aktier för varje inköpt aktie. Det var mer än vad tidigare vd Carl-Henric Svanberg hade. Carl-Henric Svanberg fick åtta ytterligare aktier för varje inköpt aktie. Andra högre chefer kan få rätt till ytterligare resultatmatchning av upp till fyra eller sex aktier för varje inköpt aktie.

- Det vi främst var kritiska till då och fortfarande är kritiska till är att prestationskraven för att få den här rörliga ersättningen är så lågt ställda, säger Günther Mårder till Affärsvärlden.

För att nå kraven på den rörliga delen i den så kallade aktiesparplanen krävs en 5-procentig tillväxt för vinsten per aktie och år, för att vd och chefer ska kunna kompenseras med ytterligare aktier, inom loppet av tre år. Anledningen till det här målet är så lätt att nå är för att man tagit stora engångskostnader för besparingar. Enligt Günther Mårder har vinst per aktie stigit med 200 procent på grund av omstruktureringskostnader som tagits bort ur resultatet.

- Bakgrunden är en otroligt nedpressad vinst. Vi börjar nu se ett väldigt lågt normalvärde. Det återstår två år i det här ersättningsprogrammet men det är mycket troligt att de når taket. 

Günther Mårder vill även höra om tillväxten i mjukvaran och om hur mycket strukturkostnader framöver som kommer framöver. Samt hur konkurrensen med kineserna ser ut framöver.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer