Exitintervjun − ett tillfälle att ge viktig feedback

2020-01-29 13:40  
Foto: Alamy

På väg att sluta ditt nuvarande jobb? Då kan en exitintervju vara en chans att berätta om dina upplevelser av företaget du lämnar.

En del arbetsgivare erbjuder avslutningssamtal för att fånga upp medarbetares tankar och erfarenheter. Intervjun kan ge företaget viktig information för att förbättra organisationen, något som kan gynna dina kollegor och framtida anställda.

Oavsett orsaken till att du lämnar företaget bör samtalet vara sakligt och konstruktivt, menar chefscoachen Rebecca Sucker som i Harvard Business Review ger tips om vad din feedback bör innehålla:

Varför du slutar

Du kanske blev rekryterad till en ny spännande tjänst med högre lön, flyttar, vill ägna mer tid åt familjen eller känner dig utmattad och behöver en paus. Skälen till att du lämnar är värdefull information för arbetsgivaren för att kunna förbättra olika områden.

Läs mer: Synar växande trenden – frilansande ingenjörer

Struktur och verktyg i jobbet

I vilken utsträckning var ditt jobb motiverande och tillät dig att göra de arbetsuppgifter du gillar? Skapade chefen möjligheter där dina styrkor kunde användas? Hade du tillräckligt med resurser och verktyg för att underlätta ditt arbete?

Möjligheter att växa

Ett skäl till att lämna ett jobb kan vara brist på karriärutveckling. Därför bör du ta upp om du hade en synlig karriärväg inom organisationen, och om du fick möjligheter att utvecklas genom exempelvis utmanande projekt. Du bör också berätta om din chef regelbundet gav feedback som gjorde dig bättre.

Läs mer: Tipsen som kan minska ångest före, under och efter en jobbintervju

Upplevelse av din chef och andra ledare

Detta är en möjlighet att ge bra chefer och ledare ett erkännande och lyfta fram deras positiva inverkan på ditt arbete. Men viktigt är också att nämna chefer med dåligt beteende, som kanske bidrog till ditt beslut att lämna. Då belyser du ett problem som kan åtgärdas och förbättra situationen för andra medarbetare.

Det bästa med jobbet och företaget

Berätta om positiva upplevelser. Vad gillade och uppskattade du mest med jobbet, ditt team och organisationen? Liksom individer måste även arbetsgivare få positiv feedback för att veta vad de bör fortsätta att göra. Din feedback här kan inkludera förmåner, investeringar i din utveckling eller något du gillade i företagskulturen.

Rekommendationer för förbättring

Identifiera ett eller två områden med förbättringspotential inom organisationen. Det kanske är saker som, om de funnits, kanske hade fått dig att stanna kvar. Rekommendationer kan exempelvis röra flexibla arbetsmöjligheter, högre lön, en mer inkluderande kultur eller högre tolerans för olika åsikter.

Charlotte Delaryd

Mer om: Intervju

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt