Med siffrorna 456 mot 147 och 49 nedlagda var det en klar majoritet av EU-parlamentets ledamöter som röstade ja till de nya utstationeringsreglerna på tisdagen.
– Det innebär att vi slår fast principen om lika lön för lika arbete på samma plats i EU, säger en nöjd Marita Ulvskog (S).
– Vi ska inte konkurrera neråt när det gäller villkor och löner. EU ska vara något annat, som höjer sig över det, tycker S-ledamoten som varit drivande i parlamentets behandling av den segslitna frågan.
De nya reglerna innebär bland annat att den som varit tillfälligt utsänd från ett EU-land till ett annat för att arbeta ska omfattas av värdlandets regler efter 18 månader.
Inom EU har striden om reglerna främst stått mellan Väst- och Östeuropa, där många nya medlemsländer sett ändringarna som ett försök att göra det svårare för deras invånare att konkurrera med sina låga löner i väst.
För svensk del röstade ledamöterna från S och MP för förslaget, medan alla från KD, C, M och L röstade emot.
”Ändringarna i utstationeringsdirektivet innebär att en av EU:s fundamentala rättigheter _ den fria rörligheten – begränsas. Det kan jag inte acceptera”, skriver exempelvis Jasenko Selimovic (L) i ett uttalande.
De nya reglerna väntas träda i kraft från 2020.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.