Ett slarvfel i ditt CV och du är körd hos chefen

2015-01-22 09:17  
Se över ditt CV. Ett slarvfel kan fälla dig hos chefen. Foto: All over press

Du har bara någon minut på dig att fånga intresset för din jobbansökan hos din blivande chef. Ett slarvfel i ansökan och det är kört. Det är den bistra verkligheten, enligt en ny undersökning.

- Chefer i dag har ont om tid. Mitt råd är att skriva ett kort och koncist CV på max två sidor. Lista inte allt du har gjort, utan lyft fram de meriter som är relevanta för jobbet du söker, säger Tomas Ehrngren, rekryteringskonsult på Experis, ett företag inom Manpower Group.

Närmare 4 000 personer i Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work LIfe har svarat på frågor om vägen till arbete. Hela Work Life-panelen omfattar närmare 20 000 personer - anställda, egenföretagare, arbetssökande och studenter.

Undersökningen visar att fyra av tio chefer, 39 procent, bara lägger 3-5 minuter på att utifrån ett CV bedöma om en ansökan är intressant att gå vidare med.

En tredjedel, 33 procent, läggare bara 1-2 minuter och 7 procent av cheferna säger att det mindre än en minut att bedöma om en ansökan är intressant att gå vidare med.

Det är tre saker som man måste vara noga med när man skriver sin jobbansökan - det personliga brevet, utseendet på CV:t och absolut inga stavfel.

Fyra av tio chefer tycker att utseendet på CV:t är viktigt och sex av tio fäster stor vikt vid rättstavningen, men det är innehållet i det personliga brevet som är viktigast. Det tycker åtta av tio chefer.

- Det kan vara skönt att veta att innehållet betyder mest. Men ska ändå vara noga med att kontrollera stavningen innan man skickar in sin ansökan. Små fel kan antyda att du är slarvig eller inte tillräckligt intresserad, säger Tomas Ehrngren.

Tre tips för bra personligt brev

  1. Anpassa brevet efter tjänsten. Fall inte i fällan att använda samma personliga brev till alla tjänster du söker. Visa att du lagt tid på att lära känna organisationen du söker dig till.
  2. Var ärlig. Tänk på att beskriva dig själv som den du är, både i CV:t och i det personliga brevet. Ge konkreta exempel som visar hur du använt dina egenskaper i olika situationer.
  3. Korrekturläs och ta bort slarvfel. Var extra noga med att stava organisationens namn rätt. Låt gärna någon du känner läsa igenom brevet.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Cv Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt